27 февруари – 12 март – изложба „Освобождението на България и град Добрич в художествената литература” в Регионална библиотека „Дора Габе”- Добрич


„Регионална библиотека „Дора Габе”- Добрич експонира изложба на библиотечни документи под мотото „Освобождението на България и град Добрич в художествената литература”.
От фонда на сектор „Книгозаемане” са представени емблематични творби, посветени на борбите на българския народ за освобождение от османско иго. Част от представените заглавия са “Свобода или смърт” на Любен Каравелов, “Българският въпрос” на Г. С. Раковски, ”Как станах хайдутин”- Панайот Хитов, „Под игото”и “Епопея на забравените” на патриарха на българската литература Иван Вазов, “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, “Време разделно” на Антон Дончев. Изложбата представя и авторите Яна Язова, Стефан Дичев, Владимир Зарев, Стефан Цанев и др.
Показани са документи и от фонда на сектор „Краезнание” на библиотеката – книги, периодични издания, библиографски справочници, графични издания, ксерокопия на архивни документи от добричкия държавен архив, и др.
Освобождението на Добрич е разкрито в сборниците: „Толбухинския край по време на Освободителната война 1877-1878 г.”, „История на град Толбухин”, „История на Добруджа”, т. 3; „По бойния път на освободителите 1877-1878” и „Освободителната война 1877-1878” на Цонко Генов; „Кратка история на Добруджа”; „Добруджа през вековете” и „Добруджа някога” на Любен Бешков и др.
Особен интерес представляват книгите – „Исторически бележки из нашето минало” на Иван Генов, издадена в град Добрич от печатница „Добруджа” през 1901 г.; „България. Френска хроника 1876-1878 г.”; „Някогашният Добрич” на Данаил Бекяров и много други.
В експозицията са представени и произведения от художествената литература, в които е отразено Освобождението на град Добрич и Добруджа като в книгата „Народностни материали за Добруджа”, том първи, на свещеник Павел Атанасов. В сборника „Как ние освобождавахме България”, част втора, Михаил Греков описва своите спомени, свързани с пребиваването му в Добруджа по време на Освободителната война 1877-1878 година. Паметните събития от 1878 г. са пресъздадени и в разказа „Опълченецът” на Георги Балабанов, както и в романите на Драгни Драгнев „Обич и гняв” и „Сабя на брега” , в стихотворенията „Освобождението” и „Свободата на Добрич” от стихосбирката „Дните бягат” и др.
Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 12 март 2015 г.“
Източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *