Божидар Йезерник, „Дивата Европа. Балканите през погледа на западните пътешественици“


Божидар Йезерник, „Дивата Европа. Балканите през погледа на западните пътешественици“, Академично издателство „Марин Дринов“, С., 2015, 312 с. (ISBN: 978-954-322-755-6)
„Година и половина след излизането от печат на „Дивата Европа“, в края на 2013, на пазара е второто издание. Само по себе си това е явление за научната литература.
Книгата разкрива начина, по който Балканите са възприемани от западните пътешественици от средата на XVI до края на XX в., като съчетава остроумни коментари със задълбочени проучвания и богатство от исторически и културни детайли. Много от тези пътешественици смятат региона за част от Азия и се стремят да покажат на своите съвременници неговата „екзотичност”, „чудатост” и „примитивност”.
Проучвайки над хиляда съобщения от първа ръка и сравнявайки наративи, обхващащи почти петстотин години, авторът доказва, че наблюденията над други хора в тяхната естествена среда отразява всъщност културата и манталитета на самия наблюдател. Така предаваните през вековете впечатления от Балканите ни дават много повече информация за Западна Европа, отколкото за страните и населяващите ги народи на полуострова.“
Източник: http://baspress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *