Ибрахим Карахасан-Чънар, „Етническа и религиозна мозайка на България: празници, обичаи, светилища“


„Ибрахим Карахасан-Чънар, „Етническа и религиозна мозайка на България: празници, обичаи, светилища“, Издателство: „Лик“, С., 2015, 288 с. (ISBN: 9789546078261)
„Ибрахим Карахасан-Чънар – едно от талантливите и утвърждаващи се присъствия сред българските писатели през новия век, отново ни заинтригува с интересен и увлекателен сюжет. Настоящата му книга ни въвежда в „градината със сто цветя“ – в необятната тематика на етническите и религиозни общности в България – тяхната история, празници, обичаи и култура. Надарен с прозорливост и интуиция, авторът се впуска в атрактивно пътешествие в света на малцинствата, свят изпълнен с много мистика и вълшебства, свят, който никога не е безинтересен.
„Етническа и религиозна мозайка на България“ е книга за видимото и невидимото във взаимоотношенията, за разбирателството и толерантността. Тя носи в себе си кодирано послание: ще запазим ли хуманността и добротата си, разбирането към „различния“ от нас в екстремални условия? Авторът определено вдъхва оптимизъм в творбата си и загатва, че най-интересното предстои, че ни очакват още вълнения, които ще влеят живителни сили на обществото ни.
Главните герои в книгата са етническите и религиозни малцинства с многото им лица и чудатости. Сюжетът наистина е една мозайка, която като я подредиш докрай, виждаш цялата картина. Тя е реалистична, може би малко носталгична, но нарисувана във времето от всички малцинства в България. На фона на политическите и социални контрасти, перфектната сюжетна линия превръща книгата почти в класика в областта на културономията.“
Източник:http://www.books.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *