3 март – изложба „Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…“ по случай Националния празник на България в Котел


„Община Котел, Исторически музей – Котел и Регионален исторически музей – Сливен ви канят на откриването на изложба „Освобождението 137 г „Военните кореспонденти изпращат…” Изложбата, която официално ще бъде открита в 12.00 ч. на 3 март, е посветена на Националния празник на Република България, на Възкресението след петвековно робство на една държавност, на паметта на хилядите загинали войни, на героите от Българското опълчение и доброволческите чети и отряди.
Подредена в пространствено-хронологичен план, изложбата маркира най- важните моменти: обявяването на войната и отзвука в руското общество; формирането на Българското опълчение; форсирането на река Дунав; помощта на българското население; сражения около някои български селища и триумфалното посрещане на освободителите там подписването на Сан Стефанския мирен договор и тържествения военен парад по този повод.
Избраната подтема „Военните кореспонденти изпращат…”, се предопределя от целта на уредниците на изложбата – да се популяризират малко известни на широката аудитория дописки, рисунки, гравюри от войната между двете империи. Използвани са копия от публикувани материали в руски и други европейски издания по време и след края на военните действия.
Освен в изследванията на историци, политици, социолози, философи, войната е описана и в хрониките и дневниците на военни кореспонденти, участвали в нея.
Джанюариъс Макгахан е сред седмината военни кореспонденти, (измежду повече от 100), които изминават с руските войски целия път от форсирането на Дунава до подписването на мира в цариградското предградие Сан Стефано.
Руската кореспондентска група е най-многобройна. Сред военните кореспонденти има изявени журналисти, писатели, художници, като Николай Каразин и Василий Немирович Данченко.
Много ценно свидетелство за историята на Руско-турската война са издадените в Париж военни записки на Дик дьо Лонле – отличен журналист, писател и добър художник.
През цялото време на тази война – 1877-1878 г. световната общественост е информирана посредством повече от 500 издания – вестници, списания и телеграфни агенции.
Изложбата подготвиха Мария Кирова, Росица Георгиева, отдел „История на България ХV-ХІХ в.” в Регионален исторически музей – Сливен.“
Източник: http://dariknews.bg/
Снимка: http://new.sliven.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *