Витка Тошкова, „Част I: България и САЩ – документи за дипломатическите отношения (1939-1947)“


Витка Тошкова, „Част I: България и САЩ – документи за дипломатическите отношения (1939-1947)“, Издателство: Институт за исторически изследвания към БАН, С., 2014, 413 с. (ISBN: 9789542977148)
„Проф. д.и.н. Витка Тошкова изследва проблеми от външнополитическите отношения на България през XX век с част от държавите, участвали многократно в решаването на българската съдба Германия, Русия/СССР, САЩ. Публикувала е монографии и сборници с документи, издирени по време на нейните специализации в Берлин, Москва и Вашингтон (Програма „Фулбрайт“). Резултатите от проучванията й са достояние на професионалната общност и на студентите от Нов български университет, посещавали курсовете „История на Студената война“ и„Геополитика и дипломация“.

В сборника са включени оригинални документи за дипломатическите отношения между България и Съединените щати от началото на Втората световна война, тяхното прекъсване (декември 1941 г.) и взаимните усилия за възстановяването им през септември-ноември 1947 г. Проследено е подробно участието на Американската военна мисия към СКК и Политическото представителство в контрола на Примирието под надзора на Съветската мисия и подготовката за признаване Правителството на ОФ след подписването и влизането в сила на Мирния договор.“
Източник: http://knigabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *