2 – 29 април – Изложба „Съхранени реликви за Габрово” в БАН По повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град


„По повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, Община Габрово и габровските културни институти организират изложба „Съхранени реликви за Габрово”. Домакин на изложбата е Българска академия на науките. Изложбата ще се открие на 2 април 2015 г. от 17.00 часа в Академията (ул. „15 Ноември“ №1).
Ще бъдат представени знакови културни ценности, съхранили паметта за събития, личности и процеси в историческото развитие на селището. Те са част от фондовете на Регионален исторически музей – Габрово, АЕК „Етър“, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Национален музей на образованието. В изложбата участва и Технически университет – Габрово с някои от най-големите си изобретения.
От изложбените зали за пръв път излизат най-старият ръкопис от ХІV в. – Габровският препис на „История во кратце о болгарском народе славенском“ на габровеца йеросхимонах Спиридон и първите печати на града, преди и след Освобождението, които се съхраняват в РИМ-Габрово.
Сред ценните експонати са и уникалният „Кодекс на село Габрово”, с автор големият български книжовник Неофит Рилски – от фонда на РБ „Априлов – Палаузов”; първият печат на първото новобългарско училище – габровското – от фонда на НМО; международните награди на музей „ДХС”; донеслият икономически възход на Габрово гайтанджийски чарк и красивата женска носия от фонда на АЕК „Етър”; емблематичният образ на града, запечатан в картините от ХГ „Христо Цокев”.
DSC03857По време на изложбата художникът Валентин Атанасов ще дари на Габрово създаденото от него Симфонично произведение за голям симфоничен оркестър – „Раждане на Светлината“. Заедно със създателя на аранжимента – Милен Василев, той посвещава този акт на 155 годишнината от обявяването на Габрово за град и има желанието кметът Таня Христова да го дари от името на жителите на града като химн за „Годината на светлината“ на Инициативния Комитет за България.
Изложбата ще остане в БАН до 29 април 2015 г.“
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *