4 май – Експозиция по случай Деня на обединена Европа подготвят от Научния архив на БАН


„Изложбата, посветена на 9 май – Денят на обединена Европа, ще бъде открита на 4 май 2015 г. в 10 ч. във фоайето на Българската академия на науките. Тя включва 12 постера, на които ще бъдат показани впечатляващи експонати от Научния архив на академията.
Посланието на изложбата е, че БАН има съществен принос за научното и културно издигане и приобщаване на страната ни към европейската общност. Особен акцент в експозицията е идеята за обединена Европа, представена с документи и фотографии от богатия архив на акад. Иван Шишманов като основател и пръв председател на българската секция на Паневропейския съюз.Тези документи убедително говорят, че още през 30-те години на XIX век България възприема идеите на паневропеизма за сближаване и сътрудничество между всички европейски народи на политическа, икономическа и културна основа. Дейността на Паневропейското дружество в България е тясно свързана с изтъкнати интелектуалци, политици и общественици, някои от които членове на БАН.
На изложбата ще бъдат показани биографични документи, дневници и мемоари, епистоларно наследство на известни личности, художествени портрети, скици, карикатури, пощенски картички, географски, исторически и етнографски карти.
Научният архив на БАН е първият национален архив, който се създава и натрупва своя документален масив още от учредяването на Българското книжовно дружество през 1869 г. в Браила. Той свидетелства за дейността на българските книжовници и учени, за историята на науката и културата. Наред с това, той е нетрадиционен архив, както по съдържанието си, така и по вида на своите документи.“
Изночник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *