Съст. и ред. Васил Сгурев, „Генералът на снарядите. Симеон Ванков – учен, оръжеен инженер и организатор на военно производство“


Съст. и ред. Васил Сгурев, „Генералът на снарядите. Симеон Ванков – учен, оръжеен инженер и организатор на военно производство“, Академично издателство „Марин Дринов“, София, 2015, 280 с. (ISBN 978-954-322-819-5)
Не е нужно С. Ванков да бъде безоснователно възхваляван или принизяван – най-добре е да се постараем да го възприемем такъв, какъвто е бил на фона на епохата, в която е живял. Това е достатъчно, за да бъде той пример за сегашното поколение българи как трябва да се преодоляват огромни трудности и да се сътворяват значими постижения в съвременния силно глобализиран и остро конкурентен свят, обременен с катаклизми и изпитания. Генерал Ванков не остави след себе си нито имоти, нито значително материално състояние, както това направиха и някои държавни и политически дейци на следосвобожденска България. Той остави само едно – забележителни творчески постижения и достойно име пред историята. За създаването на тази книга значителен принос има проф. д-р Иван Ванков от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН, който е близък роднина на Симеон Ванков. Той любезно предостави ценни и неизвестни досега писмени и снимкови материали от личния си архив, за своя именит родственик. Именно с тях може да се запознаете в тази книга.
Източник: http://baspress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *