22 август – доц. д-р Марко Златев ще изнесе открит урок по история, който е част от програмата за Национално честване Шипченска епопея


Един от най-добрите специалисти по военна история в България доц. д-р Марко Златев прие предизвикателството да проведе открит урок по история на връх Шипка, съобщиха от Областна администрация – Габрово. Този път аудиторията му няма да бъдат студентите от Националния военен университет „Васил Левски”във Велико Търново, а всички които на 22 август, 12:30 часа ще бъдат на Върха.

Деца и възрастни ще се запознаят по-подробно с мястото и ролята на боевете в района на Прохода в плановете на воюващите страни. Тази година особено внимание в урока ще се обърне на въоръженията на двете армии и техните тактико-технически характеристики.

Доц. Златев ще говори и за ролята и значението на конкретните географски фактори при воденето на военните действия като даде и конкретни примери за героизма, изиграл важна роля за българската свобода.

Доц. д-р Марко Златев е роден в с. Горни Дамяновци, община Трявна. През 1970 г. завършва Априловската гимназия, а през 1974 г. – Висшето народно военно училище „Васил Левски” (днес Национален военен университет) в гр. Велико Търново, специалност „танкови войски – строеви”. Обучението си продължава в Командния факултет на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, специалност „командно-щабна, оперативно-тактическа, общовойскова”.

През 1989 г. защитава дисертация по военна история, а от 1998 г. е доцент по военно дело.

Автор е на над 70 научни публикации, като интересите му са преди всичко в областта на историческия опит на Българската армия, видните военачалници, военните конфликти, военнообразователните системи.

На 22 август, 12:30 часа, точно преди възстановката на боевете от НД „Традиция,” доц. д-р Марко Златев ще бъде гост лектор в открития урок, който е част от програмата за Национално честване Шипченска епопея.
Източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *