17 септември – Беседа и дискусия под надслов „Православие и съвремие“


Интернет портал ПРАВОСЛАВИЕ БЪЛГАРИЯ Ви кани на септемврийската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“ на тема ЧУВА ЛИ СЕ ГЛАСЪТ НА ХРИСТИЯНИТЕ.
На въпроса с какво християните могат да засвидетелстват и да покажат примера на своята вяра пред света, емблематичният отец проф. Радован Бигович дава кратък отговор: „Първо, с това да бъдат общност“. И допълва: „Конкретно това значи, че ако всяка енория бъде общност, ако хората виждат, че тези хора се обичат, разбират се, уважават се, взаимно се грижат едни за други, не се одумват, не се клеветят… Ето, това е евангелски пример за истинско съвършенство. И тогава това е Църква. Църквата е общност. Това ще бъде онзи идеал, това ще бъде образецът и моделът за всяко земно общество.“.

Какъв да е езикът и средствата, с които съвременните християни да отправят своите послания към света, така че да бъдат чути? Какъв пример ни дава за това самото Евангелие? Какви възможности предлага интернет в това отношение и какви са патологичните тенденции и рисковете, свързани с виртуалното пространство, които се забелязват все по-отчетливо?
На празника в чест на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София Ви очакваме заедно да поговорим как отеква християнският глас в съвременния свят, както и заедно да отбележим 10-годишнината на сайта Православие.БГ!
Участници:

Ставр. свещеноик. Стефан Стефанов
От ръкоположението си досега служи в русенския храм “Св. Николай Чудотворец”. Народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание. От 1997 г. до 2000 г. е редактор на вестник “Духовен дом” – едно от първите издания след 1989 г. у нас с християнска тематика.

Прот. д-р Добромир Димитров
Свещеник във великотърновския храм „Св. Мина”. От 2008 г. е редовен асистент по църковно право към катедрата „Историческо и практическо богословие” на Православния богословски факултет на ВТУ.

Стефан Миланов
Бил е репортер във вестниците “Нощен Труд” и “Труд”. Днес е журналист в сайта и списание Клуб Z. Автор на публицистичната рубрика “Малка съботна проповед” Клуб Z. Репортер в ресорите МВР, следствие, прокуратура и съд.
Модератор
Пламен Сивов
изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“
Къде: Столична библиотека, зала „Надежда“ (пл. Славейков 4)
Кога: 17 септември (четвъртък) 2015 г., 18:30 ч.
Източник: http://www.libsofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *