25 септември – Кирило-Методиевският научен център кани гости по повод Европейската нощ нa учените


На 25 септември, петък, от 17.30 ч., на ул. „Московска“ № 13, Кирило-Методиевският научен център към БАН (КМНЦ) ще отвори врати за всички желаещи в рамките събитията в Европейската нощ на учените.
КМНЦ е ориентиран към комплексно изследване на делото на създателите на славянската писменост – св. Кирил и св. Методий. Част от неговата мисия е популяризирането на кирило-методиевските традиции като един от стожерите на националната идентичност на българите.
В тази перспектива, по случай Европейската нощ на учените са организирани мултимедийни презентации на научни разработки, които са част от широкото научно поле на дейност на учените от КМНЦ с голямо обществено значение (паметници на светите братя, средновековни изображения, ръкописи и песнопения).
Ще има демонстрации на изписване на икони, изработване на „средновековни“ свитъци и ръчно направени авторски тефтери, разделители за книги, апликиране с букви от кирилската и глаголическата азбука, както и конкурс за деца „Кои са Първоучителите“, базиран на Audience Response System.
Предвидени са многобройни забавления за по-малките посетители, награди за тяхното участие, както и стилен коктейл.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *