30 ноември – В БАН представят книгите „Генералът на снарядите“ и „Българското техническо дружество в архивните документи“


Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“, Отделението за инженерни науки при САЧК, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Федерация на научно-техническите съюзи в България организират на 30 ноември 2015 г. (понеделник) в 16.30 ч.в Големия салон на БАН(ул. „15 ноември“ 1) представяне на две нови книги на Академичното издателство.
Книгата „Генералът на снарядите“ съдържа две произведения с автобиографичен характер и е посветена на Симеон Ванков – учен, оръжеен инженер и организатор на военното производство. Като командващ Дунавската флотилия и Русенския арсенал той има заслуга за победата ни в Сръбско-българската война през 1885 г. Десетилетия наред той допринася за развитието на науката, военното дело и организирането на военното производство в Русия. Създадената от него „Организация на Ванков“ постига забележителни резултати в серийното производство на снаряди през Първата световна война. В последните 20 години от живота си Симеон Ванков развива значима изследователска, педагогическа и научноорганизационна дейност в областта на металургията и студената обработка на металите. Съставител и научен редактор на изданието е акад.Васил Сгурев
Изданието „Българското техническо дружество в архивните документи“ е посветена на 130 години от основаването на Федерацията на научно-техническите съюзи в България.
Книгата е съставена и е под научната редакция на акад. Васил Сгурев, председател на отделението за инженерни науки на БАН и на чл.-кор. Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Представени са архивни документи на Българското техническо дружество отпреди 130 години, повечето от които се публикуват за първи път. Тя е предназначена за изследователите на науката и техниката в България, към инженери и техници, проявяващи интерес към научно-техническото движение у нас, както и към най-широка публика.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *