9 декември – Представяне на сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците“


9 Декември, 2015 17:00 ч.
Конферентна зала, Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Организатори на събитието са Комисията по досиетата, Институтът за изследване на близкото минало в партньорство с Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.
Настоящият сборник предлага на своите бъдещи читатели да се запознаят с документи, свързани с отношението на Държавна сигурност към смятаната за основна за комунистическата обществена структура работническа прослойка. Публикуваните тематично и хронологично в изданието архивни материали представляват нов източник на информация не само за широката публика, но и за социалните учени, и преди всичко за професионалните историци, пред които остава предизвикателството да анализират и оценяват ролята на профсъюзните организации и на работническите колективи за обществените събития и промени в България през втората половина на XX в.
По-голямата част от документите, публикувани в настоящия сборник, стават публично достояние за първи път. Те покриват целия период на управление на Българската комунистическа партия (1944 – 1990) и отразяват най-интересните политически, икономически и обществени събития в България, илюстрирайки отражението им сред работническата прослойка.
Сборникът e съвместно издание на Комисията по досиетата (КРДОПБГДСРСБНА) и на Института за изследване на близкото минало (ИИБМ).Появата на сборника е резултат от усилията на група експерти от двете институции. В него са включени най-значимите документи, открити в архива към КРДОПБГДСРСБНА, свързани с темата за отношението и контактите на Държавна сигурност с профсъюзните организации в България и българските работнически колективи в периода 1944 – 1990 г.
Източник: https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *