8 февруари – представяне на документалните сборници от поредицата „Из архивите на ДС” Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО и ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)


„Разузнаванията на комунистическа България и Варшавският пакт срещу НАТО“
ЦАИ 01/02/2016
Комисията по досиетата в партньорство с Военноисторическата комисия представя документалните сборници от поредицата „Из архивите на ДС”

Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО
и
ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)

Премиерата ще се състои на 8 февруари 2016година от 17.30 часа в зала 1 на Централния военен клуб.
***
„Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО“ – Изданието включва документи от фондовете на Служба „Военна информация“ и отделни архивни единици от фондовете на МВР. Те разкриват ролята и мястото на Разузнавателното управление (РУ) на ГЩ на БНА в дейността на страните, участнички във Варшавския пакт, насочена срещу САЩ и западноевропейските държави – членки на НАТО. Важно място заемат и въпросите, свързани с Южноевропейския театър на военни действия, както и сведенията за крупни учения на Обединените въоръжени сили на НАТО в района на Югоизточна Европа.

„ПГУ – ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)“ – Сборникът е съставен изцяло от архивни материали, подбрани от фонда на Националната разузнавателна служба (НРС), съхраняван в Централизирания архив на КРДОПБГДСРСБНА. Изданието дава нова информация за дейността на българското външнополитическото разузнаване в годините на Студената война. В контекста на настоящото членство на България в Алианса, и възможността за постигане на географски баланс, особено ценна представлява информацията, свързана с политиката на страните от Южния фланг на НАТО – Италия, Гърция и Турция.
Източник: http://gate.cas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *