10 февруари – представяне на книгата „Парична и икономическа статистика на Югоизточна Европа от XIX век до Втората световна война“


„Парична и икономическа статистика на Югоизточна Европа от XIX век до Втората световна война“
Център за академични изследвания София
има удоволствието да ви покани на представянето на книгата
Парична и икономическа статистика на Югоизточна Европа
от XIX век до Втората световна война
Книгата ще представят авторите на раздела за България :
Калина Димитрова (БНБ) и Мартин Иванов (СУ/БАН)
Дискусант: Александър Костов

Представянето ще се проведе в конферентната зала на Центъра на 10.02.2016 г. (сряда) от 17:00 ч., на адрес: ул. Стефан Караджа № 7, вх. В, ет. 2
Книгата е резултат от усилията на централните банки на страните от Югоизточна Европа (Банката на Албания, Банката на Гърция, Българска народна банка, Централната банка на Република Турция, Националната банка на Румъния, Националната банка на Сърбия и Австрийската национална банка), участващи в Мрежата за парична история на Югоизточна Европа (SEEMHN), които си сътрудничат от 2006 г. с цел да се разшири и развие познанието за паричната история и политика на Югоизточна Европа като част от общата история на Европа.
Повечето от наличната литература върху икономическата и монетарната история се занимава с развитите страни от Западна Европа и САЩ, а страните от Югоизточна Европа остават непознати. Сборникът има за цел да запълни тази празнина, като осигури достъп до хармонизирани данни за монетарните, финансовите и макроикономическите показатели на страните от региона за един по-дълъг исторически период. Давайки си сметка за нуждата от надеждна информация като основа за научните изследвания на икономиката, Мрежата за парична история на Югоизточна Европа (SEEMHN) се надява този първи международен проект да мотивира работата върху по-нататъшни изследвания в областта на финансовата и парична история на Югоизточна Европа.
Калина Димитрова и Мартин Иванов – съавтори на в публикацията и членове на Мрежата за парична история на Югоизточна Европа (SEEMHN), ще представят структурата и съдържанието на публикацията, сравнителни аспекти на избрани показатели, както и основните мотиви, залегнали в новия проект за исторически данни на Мрежата. Още за публикацията можете да прочете ТУК.
Източник: http://gate.cas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *