9 февруари – Изложба „Ирански носии – традиция и съвременност“


На 9 февруари 2016 г. от 19:00 часа г-н Мохамед Али Киани, съветник по културните въпроси към Посолството на Иран, ще открие в Националния етнографски музей изложбата „Ирански носии – традиция и съвременност“. Изложбата се организира от Културното представителство към Посолството на Иран и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН.
Посветена е на Националния ден на Иран и годишнината от ислямската революция. Прекрасните женски носии от Иран ще могат да се видят на втория етаж в музея, в Огледалната зала.
Иран е древна и обширна страна, изтъкана от различни етноси и традиции, чиито културен обсег далеч надминава сегашните ѝ граници. Наличието на разнообразни култури и специфични обичаи във всяка област е оставило пъстроцветни отпечатъци върху облеклото на иранците. Климатичните и географските условия, както и религиозните вярвания и битът са обусловили разцвета на тази култура в Иран. Всички тези фактори са причина за появата на изобилие от красиви народни костюми в Иран.
Експертите от различни страни споделят мнението, че опознаването на една култура е необходимо да включва познанието за традиционното облекло на представителите на дадено общество. Иран не може да бъде опознат, без да бъдат опознати традиционните костюми на иранския народ.
Заповядайте на откриването. По време на изложбата ще се проведе уъркшоп с участието на посетителите.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *