18 – 19 април – Конференция на специалност „Архивистика и документалистика“


Конференция на специалност „Архивистика и документалистика“
18 Апр 2016 09:00 – 19 Апр 2016 16:00
Заседателна зала 1, Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

На 18 и 19 април 2016 г. катедра „Архивистика и помощни исторически дисциплини“ на Историческия факултет на Софийския университет ще отбележи деня на специалност „Архивистика и документалистика“ с научна конференция. Събитието, което се провежда за десети път, тази година е на тема: „Архивология, професионално образование по архивистика и архивни институции – quo vadis?“ и се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“.
С доклади и презентации ще участват водещи преподаватели по архивистика и документалистика от още шест висши училища, в това число за първи път и от Руския държавен хуманитарен университет (Москва, РГГУ), в които също се провежда професионално обучение и квалификация по архивистика. Експерти от системата на държавните архиви, музеи и библиотеки, както и студенти и докторянти в Историческия факултет също ще представят свои разработки по актуални проблеми във връзка с темата на конференцията.
Целта на този ежегоден научен форум е чрез професионален диалог да се потърсят отговори на въпроса – quo vadis? (къде отиваме?), които биха представлявали интерес не само за архивната общност у нас, но и за съответните институции, политици и експерти в Европейския съюз, а също и за Международния съвет на архивите, които са отговорни за утвърждаваните общи стратегии, проекти, стандарти, регламенти и политики в архивно-информационния сектор като цяло.
Конференцията ще бъде официално открита на 18 април 2016 г. в 9.00 часа в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет.
Източник и Програма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *