27 април – Публична лекция на д-р Константин Голев „Лов на вещици в двора на Великия хан – магии, суеверия и тяхната политическа употреба в Монголската империя през XIII-тото столетие“


Д-р Константин Голев ще изнесе публична лекция на тема: „Лов на вещици в двора на Великия хан – магии, суеверия и тяхната политическа употреба в Монголската империя през XIII-тото столетие“ на 27 април 2016 (сряда) от 18:00ч. в Американския център на Столична библиотека.
Феноменът „Лов на вещици“ е добре известен и проучен аспект от миналото на средновековните и ранните модерни общества в Западна и Централна Европа. Но обвиненията в използване на злонамерена магия далеч не остават ограничени само на европейския континент и могат да бъдат открити в съвършено различен културен, религиозен и политически контекст. Пример за това са сравнително добре документираните репресии срещу практикуващите магия в Монголската империя през XIII век. Настоящата лекция е фокусирана върху въпроса защо въпреки съществените различия в религиозната доктрина на западното християнство и вярванията на монголите (чийто владетели демонстрират последователна религиозна толерантност), моделът на преследванията срещу вещици във Вътрешна Азия поразително напомня аналогичните процеси в религиозно хомогенния Запад.
Източник: http://www.cas.bg/
https://www.facebook.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *