Св. Кирил и Методий. Опит за ново Похвално слово, Проф. Васил Гюзелев


На 11 май Православната Църква празнува паметта на Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. По този повод предлагаме на любознателните читатели материал, излязъл изпод перото на един от най-видните съвременни български историци-медиевисти и автор на редица изследвания върху делото на светите братя и неговите благодатни последици, академик Васил Гюзелев.

Св. Кирил и Методий. Опит за ново Похвално слово.
Проф. Васил Гюзелев

След поетичните, емоционални и боговдъхновени похвални слова на св. Климент Охридски (+ 916 г.) за „светите и преславни учители на славянския род блажения Кирил и панонския архиепископ Методий, които му създадоха писмото и преведоха Новия и Вехтия завет на езика му“, едва ли някой автор, вече единадесет века оттогава, е в състояние да напише нещо по-силно, по-точно и по-искрено в изразената почит и благодарност за тях и за тяхното дело.

И ако през тези векове мнозина като мен са се опитвали да сторят това, те винаги са имали илюзията, че все пак отдалечеността на хората и събитията във времето и постиженията на науката дават по-добра възможност за точна и реална преценка. Без да имам претенциите на първооткривател на нови факти и истини в науката, ще се опитам да разгледам и представя Кирило-Методиевото дело в светлината на най-новите постижения на славистиката и историческото изворознание.

Продължава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *