20 юни – Дебат във Френския институт в България: „Археологията на бъдещето: когато науката предизвика историята!“


„Археологията на бъдещето: когато науката предизвика историята!“

Дебат във Френския институт в България
пл. „Славейков“ 3 , София 1000
Вход свободен, симултанен превод френски / български

Срещите на бъдещето
с Васил Добрев

Археологията на бъдещето:
когато науката предизвика историята!

„Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

Публичен дебат на тема „Археологията на бъдещето: когато науката предизвика историята!“, ще се проведе на 20 юни (понеделник), от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Френският археолог Васил Добрев и проф. Тотко Стоянов, специалист по тракийска археология, ще говорят за предизвикателствата и резултатите, свързани с прогреса на науката и археологията.

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. на вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ Васил Добрев и Тотко Стоянов ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

Васил Добрев е френски египтолог от български произход. Роден в Пловдив през 1960 г., той заминава за Франция, където защитава докторат през 1992 г . под ръководството на големия египтолог Жан Льоклан. През 1995 г. се присъединява към научните екипи на Френския институт по източна археология в Кайро. През 2004 г. предлага революционна теория за големия сфинкс, която го превръща в световноизвестен учен и множество вестници и списания публикуват материали за него на първа страница. Днес той отговаря за разкопките в Табет-Ал-Гуех в Южна Сахара. Научните му интереси включват също така и палеографията от третото хилядолетие.

Тотко Стоянов е български археолог, роден през 1954 г. в Карнобат. От 2013 г. е професор по тракийска археология към Катедрата по археология на Историческия факултет на Софийския университет. Научните му интереси са в областта на класическата и тракийска археология, погребални обичаи, военно дело и археометрия.
Източник: http://gate.cas.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *