14 октомври – Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“


Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

14 Окт 2016 09:00
Конферентна зала, Ректорат
На 14 октомври 2016 г. от 9.00 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се проведе Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“. Както и предходните години, съорганизатори на научното събитие са Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и Посолството на Украйна в България.
Конференцията е посветена на 20-годишнината от откриването на украинска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който и до ден днешен е единственото висше училище в България, където се преподава украински език и украинска култура. Конференцията е посветена и на 25-годишнината от установяването на дипломатически връзки между България и Украйна и на 175-годишнината от рождението на известния украински учен Михайло Драгоманов.
Животът на проф. Драгоманов е силно свързан със съдбата на Софийския университет още от самото му основаване. Украинският учен работи до последния си ден всеотдайно в него и активно участва в културния живот на България. Неслучайно неговото име е водещо в списъка на известните учени, спомогнали за изграждането на авторитета на университета сред световните научни и образователни институции.
Източник: https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *