3 ноември – Научна кръгла маса и изложба „Македония в образи“ организира музеят в Благоевград


Община Благоевград, Регионалният исторически музей /РИМ/ в Благоевград и Македонският научен институт – София, организират национална кръгла маса под надслов „Македония в образи“, съобщиха от музея. Научната проява ще бъде открита на 3 ноември 2016 г. от 10.30 часа в конферентната зала на РИМ.
Конференцията е по повод на юбилейни годишнини от рождението и гибелта на видни дейци на ВМОРО – Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Димитър Стефанов, Павел Шатев и Александър Китанов. Във форума ще участват учени от Института за исторически изследвания и Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Македонския научен институт, специалисти от РИМ – Благоевград, студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други.
Кръглата маса ще бъде съпътствана от изложба „Македония в образи“, която ще бъде открита в същия ден от 13.45 часа във фоайето на музея в Благоевград. Тя включва фотодокументална част, която проследява във фотоси основните революционни прояви на Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Попов, Павел Шатев и Александър Китанов, както и материали от фонда на музея. Наред с революционните прояви изложбата проследява епизоди и от личния живот на героите и техните семейства.
Особена ценност в изложбата са материалите от фонда на музея, информират организаторите. Всеки един е представен с оригинални фотографии, някои от които с лично посвещение. Интерес представляват малко известни фотографии на някои от дейците със съпругите им – на Костурския войвода Иван Попов с Райна Вацова от известна възрожденска плевенска фамилия, на идеолога и задграничен представител на ВМОРО Гьорче Петров с Йорданка Петрова, на Малешевския войвода Александър Китанов. В експозицията са включени също печатни материали, отразяващи революционната им дейност, периодика с техни лични спомени и преживявания.
Източник: http://www.bta.bg/
Програма на Кръглата маса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *