10 март – Кръгла маса на тема: „Римските договори: европейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“


Кръгла маса на тема: „Римските договори: европейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

10 Мар 2017 10:00

Аула, Ректорат на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 10 март 2017 г. от 10.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе кръгла маса на тема: „Римските договори: европейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“ (The Treaties of Rome: the EU is 60-years-old. Is it too young or too old?)

Събитието се организира от посолството на Италия и Италианския културен институт по повод честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

След края на Втората световна война, на 27 март 1957 г. шест европейски държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Люксембург и Холандия подписват Римските договори. Чрез тях, търсейки път към създаване на общ пазар и постепенно сближаване на стопанската политика на държавите-членки, се полагат основите за по-сигурен, по-стабилен и процъфтяващ континент.

В последните години Европейският съюз се изправя пред различни проблеми. Трябва ли сегашната ситуация и динамиката да бъдат разглеждани като знаци на остаряване или те показват пътя за бъдещото развитие? Целта на организаторите е чрез кръглата маса да се внесе яснота върху някои аспекти от първите шест десетилетия на интеграция, търсейки възможни пътища за по-нататъшно развитие на Европейския съюз.

Модератор на събитието ще бъде посланикът на Италия у нас Стефано Балди. В кръглата маса ще участват Раймондо Кальяно де Азеведо от Факултета по икономика към Университета „Ла Сапиенца“, Рим, Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България, бивш министър на външните работи на България, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, проф. Ингрид Шикова, преподавател в специалност „Европеистика“ в Софийския университет.

Работният език на форума ще бъде английски.
Източник: ttps://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *