23 март – Публична дискусия върху творчеството на публициста Георги Марков


Публична дискусия върху творчеството на публициста Георги Марков

23 Март 2017 18:30
Конферентна зала, Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
С участието на: Димитър Кенаров, Димитър Бочев, Дочо Боджаков и проф. дфн Инна Пелева
Модератор: Ангел Игов

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет и Издателство „Сиела“.

За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно.

Личността и творецът Георги Марков обаче остават в сянката на политическия дискурс. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.

В разговора на 23 март 2017 г. от 18:30 ч. в Конферентната зала (Ректорат на СУ) ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор по време на дискусията ще бъде критикът и писател Ангел Игов.
Източник: https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *