Лекция в Софийския университет на йеросхимонах Димитрий Зографски на тема „За мистиката в духовния живот“


По покана на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за семиотични и културни изследвания на 20 декември 2017 г. йеросхимонах Димитрий Зографски ще изнесе лекция-беседа на тема: „За мистиката в духовния живот“.
В словото си йеросхимонах Димитрий ще насочи вниманието на аудиторията към въпроса за болната и здравата мистика в живота на човека. Лекторът ще акцентира върху св. тайнство Евхаристия (св. Причастие) като преобразяващ и освещаващ мистичен център на духовния живот в Православната Църква. Използвайки богата аргументация от светоотечески примери и цитати, йеросхимонах Димитрий Зографски ще разгледа истинската цел на духовната подготовка на вярващите – постигането на покайно състояние, обвързано с жаждата за достойно съединяване с Богочовека Иисус Христос.
След основното изложение ще има възможност за живо духовно общуване и задаване на въпроси към лектора от страна на аудиторията.
Модератори на лекцията-беседа ще бъдат проф. Андрей Бояджиев – представител на СУ и професор по старобългарски език в катедрата по Кирилометодиевистика на ФСФ, и проф. Мирослав Дачев – филолог, семиотик, университетски преподавател, учредител и председател на Центъра за семиотични и културни изследвания.
По време на беседата ще бъде представена и новата книга на йеросхимонах Димитрий Зографски – „ЕВХАРИСТИЯТА КАТО МИСТИЧЕН ЦЕНТЪР НА ДУХОВНИЯ ЖИВОТ“, излязла от печат през м. ноември 2017 г.
Заповядайте!
20 декември 2017 г.
Начало: 17,30 ч.
Адрес: СУ „Св. Климент Охридски“ – Аула
бул. „Цар Освободител“ № 15
гр. София

Лекторът йеросхимонах Димитрий Зографски е брат на славянобългарския манастир „Св. Георги Зограф“ (Св. Гора Атон) и от 2015 г. е ефимерий на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ край гр. София, който е метох на Зографската св. обител.

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *