Предстои представянето на последната книга на академик Д. С. Лихачов „Руската култура“

От издателство Изток – Запад отправят покана за представянето на последната книга на академик Д. С. Лихачов „Руската култура“. Представянето ще се състои на 20 март, от 18:00 часа в Мраморната зара на Руския културно-информационен център (ул. Шипка №34):

„Скъпи приятели,

Каним ви на представянето на „Руската култура“ – последната книга на академик Д. С. Лихачов, която е равносметка на всестранното изучаване на хилядолетната руска култура и нейното историографско осмисляне. Събитието ще се проведе в Руския културно-информационен център на 20 март от 18:00.

Академик Д. С. Лихачов отстоява хуманистичната концепция за единното културно пространство и развенчава много митове, като обосновава европейската ориентация на руската култура, която е вградила в себе си християнските ценности. Авторът нееднократно подчертава, че значителна роля в усвояването на християнската писмена култура са играли българите и тяхната писменост. Същевременно той разкрива природата на националната самобитност на Русия, проявяваща се в каноните на изконно руската естетика и в православната религиозна практика. Тази проб­лемна и дълбоко лична книга ще предизвика у внимателния читател не само съпричастност към великата култура и съдбата на Русия, но и съзнанието за отговорността на всеки към нашия общ дом – към живата и неживата природа, както и към онази част от света, която човекът сам изгражда – културата.“

Източник: https://www.facebook.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *