11 март – Богослужения и празник във Враца по повод честването на паметта на св. Софроний Врачански


На 11 март Православната църква отдава почит на духовния закрилник на Враца свети Софроний Врачански. По този повод в навечерието на празника – на 10 март (събота) – вечерта ще бъде отслужено всенощно бдение в храма “Св. Възнесение”. Началото е в 17 ч., а богослужението ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца. Специално за бдението от София в града ще пристигне мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” с ръководител Андрей Касабов.

На следващия ден – 11 март (неделя) – в 9 часа също в храма “Св. Възнесение” – Врачанският митрополит Григорий ще предстоява тържествената света Литургия. След нея владиката и свещениците от града ще вземат участие в общоградското честване, което започва в 11 ч. пред паметника на св. Софроний Врачански. Там Врачанският митрополит ще отслужи водосвет с молебен за здравето и благоденствието на врачани.

Богослуженията в навечерието и в деня на св. Софроний Врачански ще се отслужат в храма “Св. Възнесение”, тъй като през годините църквата е била известна и като Възнесенски храм “Св. Софроний Врачански”.
Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/

Научете повече и прочетете в ел. вариант едно от най-известните произведения на св. Софрония – сборникът „Неделник“:

Св. Софроний Врачански е автор на сборник с неделни и празнични проповеди, издаден в Римник (Румъния) през 1806 г. под заглавието „Кириакодромион сиреч Неделник“.
Той съдържа тълкувателни проповеди върху неделните и празничните литургийни евангелски четива. Тълкуванията са правени по съответните проповеди на архиепископ Никифор Теотокис – образован грък на служба в Руската православна църква, който озаглавил труда си Кириакодромион.
„Кириакодромион“ е известен и с името на автора си – Софроние. Той е първата новобългарска печатна книга. Запазено негово издание се съхранява днес в Народната библиотека „Свв. Кирил и Методий“ в София.
Въпреки че съществуват и по-ранни печатни книги, изследвачите почти единодушно определят „Кириакодромион, сиреч Неделник“ на Софроний Врачански като първа новобългарска печатна книга. Традицията на подобно назоваване е твърде стара и се свързва с трудовете иа Ю. Венелин, В. Григорович, Ал. Теодоров-Балан, Б. Пенев и т. н. Самият Софроний смята своя Неделник за първата българска печатна книга. Наскоро тя се появи като една от първите седем български книги, намерили място в Световната дигитална библиотека /World Digital Library/ – http://www.wdl.org/en/item/273/
Източник и допълнителна информация: http://www.pravoslavieto.com/
Новобългарски превод на Неделник на PDF, издение от 2009 – може да се намери тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *