Излезе от печат осмият том от поредицата Приноси към българската археология на НАИМ при БАН (достъп до ел. вариант)

Излезе от печат осмият том от поредицата Приноси към българската археология на НАИМ при БАН. Съставители и редактори са Валери Григоров, Петър Димитров, Методи Златков и Евгения Коматарова-Балинова от Секцията за средновековна археология на НАИМ при БАН.

Томът е в памет на доц. д-р Ирина Щерева. Научната ѝ дейност се свързва с откриването на крепостта Туида (Сливен), с разкопки на Пернишката крепост, на Дворцовите комплекси в Плиска и Велики Преслав и с разкопките на Голямата базилика в Плиска. Ирина Щерева е сред най-добрите познавачи на средновековната керамика.

Сборникът съдържа 24 научни статии, свързани предимно с изследвания на средновековни археологически паметници. Обособяват се няколко големи теми: градове и селища, керамика, малка пластика, некрополи. В сборника са включени също така дискусионни статии, теоретични разработки и интердисциплинарни изследвания.

Онлайн версията (със свободен достъп) вече е достъпна на адрес http://series.naim.bg/index.php/CBA, откъдето можете да я свалите като pdf файл.

В. Григоров, П. Димитров, М. Златков, Е. Коматарова-Балинова (ред.). В памет на Ирина Щерева. (Приноси към българската археология, том 8). София: НАИМ–БАН, 2018. ISBN (print): 978-954-9472-56-1; ISBN (online): 978-954-9472-57-8.

Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *