Изложба „Съкровища от троянската земя“ в Музей на занаятите – Троян

Изложба „Съкровища от троянската земя“ Публично в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян:

През месец юли 2018 г. екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов (НИМ) започва археологически разкопки, финансирани от Община Троян, в сектор III на кастела Состра на пътя Ескус-Филипополис. Цел на проучването е сграда с условна номерация 7, разположена до южната порта на укрепения лагер. Сградата е прилепена на фуга до външното лице на северния зид на западната фланкираща кула на портата. Заема площ от 150 кв. м. (дължина север – юг 15 м.; широчина изток-запад 10 м.).


В резултат на двегодишни проучвания (2018-2019 г.) сградата е цялостно разкопана. Краят на използването на постройка № 7 се датира с монети от края на IV първата половина на V век, както и керамични фрагменти, характерни за същите столетия. Относно нейното предназначение може да се изкаже хипотезата, че тя е била първоначално сграда, свързана с бита на войниците в кастела, а в последствие е използвана и в постлагерния период от края на IV до края на V век. Не може да се отмине и фактът, че със своите дебели зидове, запазени на височина до 2 м., сградата е била и добре защитена, масивна за времето си структура на два етажа.


През 2019 г. над подовото ниво в югозападния ъгъл на постройката са открити керамична кана – тип ойнохое, монети от първата половина на III век, като и колективна находка от железни сечива (косер, кирки, мотика, длета, лемеж, катинари), две сребърни гривни, две бронзови гривни и две сребърни обеци – всичките датирани в края на IV век.


Находките са консервирани в Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей със средства на Община Троян. Те се съхраняват във фонда на Музея на занаятите и са ценно свидетелство за бита на населението на крепостта Состра до с. Ломец.


На 3-ти март 2020 г. ще можете да видите находките в изложбата „Съкровища от троянската земя“, Музей на занаятите, централна сграда – Троян, Пл. „Възраждане“ №1.

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *