Представяне на книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“ от Никола Филипов

Университетското издателство при Софийски университет „Климент Охридски“ отпечата книгата на Никола Филипов – „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски“. Представянето ѝ в Пловдив, на което освен автора, ще присъства и самият герой на книгата, ще се състои от 17:30 часа на 4 март 2020 година в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив.


Името на княз Никита Лобанов-Ростовски доста нашумя в последните години. Той е роден и израснал в София, където завършва и средното си образование. През 1951 година става шампион на България по плуване при юношите. А сетне съдбата го отнася във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, сетне като банкер от най-висок ранг и не на последно място като световно известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат.


Княз Никита Лобанов-Ростовски е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик. И това са потвърдили вече две ДНК експертизи.


Книгата на Филипов е изпълнена с интересни случки и разкази от живота на младия княз и тяхното семейство в София – подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии… На 11 години е вкаран в затвора, вследствие на което името му става предмет на международен скандал. За освобождаването му от софийския затвор се намесват генерал де Гол и Организацията на обединените нации.
Освен, че родителите му са регистрирани преди 1944 година като английски и съветски шпиони, а след 1944 година като френски и американски, то самият Никита още на 13 годишна възраст е регистриран от българската Държавна сигурност като френски шпионин. И книгата е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, с копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане… Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 година и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.


Както пише професор В. Стефанов на корицата на книгата:
„Трудно се бяга от Властта, нейната „майчинска“ ръка те настига навсякъде, за да ти дари мрака. Колкото и горчиви страници да има в книгата на живота, те не могат да бъдат скъсани. Разказът показва колко издръжлив може да бъде човекът. Как е способен да направи от духовността и благородството арматура на живота си. Не е достатъчно да бъдеш благородник. Трябва да бъдеш и благороден човек. Като княз Никита Лобанов-Ростовски.


За княз Никита Лобанов-Ростовски са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН в Ню Йорк. Книги за него има публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български – на езика, който е изучавал някога в софийското училище. Нещо повече – към всяка книга има прикрепен диск с участието на Княза в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян, с филм за него и някои негови интервюта.


На 4 март 2020 г. в зала „Съединение” освен автора на тази изключително съдържателна и интересна книга, автографи ще раздава и самият княз Никита Лобанов-Ростовски. На 84-годишна възраст той успя да си върне българското гражданство, за което чака близо две години. И за което днешните български власти са му искали „Документ за благонадеждност“ от САЩ!?!


Защото през целия си живот той е следен навсякъде като шпионин и е почти сигурно, че и в момента съответните български власти го следят като такъв!

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: Исторически музей Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *