Учебниците по Религия на Св. Синод са достъпни след одобрение с официални заповеди на министъра на образованието и науката

Забележка: Директори на училища и учители по „Религия – Християнство-Православие“, както и преподаватели по „Вероучение“ могат да правят заявки в съответните митрополии за безплатно набавяне на учебници според броя на своите ученици. На следващ етап от разпространението на учебниците желаещите да си ги закупуват ще могат да правят това в православните храмове на БПЦ-БП.

На, 10 юли 2020 г., в Министерството на образованието и науката се състоя връчването на официалните заповеди, с които се одобряват всички синодални учебници по „Религия – Християнство-Православие“ от 1-ви до 5-ти клас включително.

Заповедите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, подписани от него на 6 юли 2020 г., днес бяха връчени на Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Учебниците на светата ни Църква се включват в списъка на МОН с познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, които според Наредба № 10 / 19.12.2017 г. на МОН могат да се използват в системата на училищното образование.

Създаването и предстоящото използване на синодалните учебници по „Религия – Християнство-Православие“ отваря нова страница в съвременната история на българското образование, тъй като го обогатяват с учебно съдържание, каквото до момента липсваше в него. Тази голяма празнота много успешно се запълва чрез новите издания на Св. Синод, които представляват огромна крачка напред в развитието на самия учебен предмет „Религия“ и в осъществяването на качествени междупредметни връзки по време на цялостното обучение в училище. Като научи в дълбочина какво е християнството и православното вероучение, какво е Църквата, какъв е животът в нея, ученикът по „Религия“ ще придобие много по-висока обща култура и много по-добре ще овладее уроците по останалите учебни предмети, които са свързани с историята, езика и нравствеността на нашия народ, с християнската култура и изкуство, с църковно-обществената история в национален и световен мащаб. Новите учебници на БПЦ по уникален начин издигат равнището на учебното съдържание и адекватно подпомагат учебния процес с разнообразните си познавателни, духовно-нравствени и практически задачи, които съпътстват отделните уроци. Ползвайки синодалните учебници по „Религия“, учителите и учениците ще разполагат с учебен материал, изряден от верова гледна точка и изключително привлекателен от естетическа и методическа гледна точка. Православната тематика е представена по ангажиращ и занимателен начин в съответствие с възрастта на учениците за всеки клас, възпитавайки у децата доброта, кротост, търпение, благост и чувство за благоговение пред Бога и святото в живота.

Новите синодални учебници от 1-ви до 5-ти клас също така са много добър помощник за занимания в семейството и в църковните училища при храмовете. По решение на Св. Синод учебниците на БПЦ ще бъдат раздавани безплатно на децата, които изучават Религия – Християнство-Православие и Вероучение (съответно в светските и в църковните училища). По заявки готовите и одобрени учебници на Св. Синод ще бъдат разпространени в началните и средните училища, както и в епархиите на БПЦ-БП за предстоящата 2020 / 2021 учебна година. Новите синодални учебници по „Религия“ могат успешно да се прилагат и в работата с учениците от българските училища в чужбина.

Авторският екип на Св. Синод продължава своята работа по учебниците за класовете от 6-ти до 12-ти включително – под прякото ръководство на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

Светата ни Църква благодари на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев за неговата народополезна инициатива, както и на всички, които с ентусиазма и трудовете си, с експертизата и авторските си материали съдействаха за изготвянето на православните учебници от 1 – 5 клас на Св. Синод.

Това е синодалният екип с членове доц. д-р Мариян Стоядинов – гл. редактор, проф. д-р Димитър Попмаринов и доц. д-р Павел Павлов – богословски редактори, доц. Йордан Йорданов – художествен редактор, ставр. ик. доц. д-р Захарий Дечев, доц. д-р Магдалена Легкоступ, д-р Десислава Панайотова и Мирела Кючукова – методици и автори, прот. доц. д-р Людмил Малев, доц. д-р Павел Павлов, Дарина Мавродиева-Кючукова – автори, доц. д-р Ваня Сапунджиева и Катерина Милушева – художници, Жасмина Бакалова-Минчева – графичен дизайн, художник и предпечат, Кирил Златков – шрифтове, Росица Георгиева – координатор, Анета Пенева – коректор, д-р Пенка Христова – секретар.

Сърдечно благодарим и на нашите съработници ставр. ик. Цанко Тотев, ставр. ик. Александър В. Георгиев, ставр. ик. Василий Сарян, ставр. ик. Любомир Казашки, ставр. ик. Николай Георгиев, прот. Михаил Ковачев, прот. Костадин Тренев, свещ. Васил Василев, свещ. Захарий Димитров, проф. дтн Емил Трайчев, адв. Радомир Чолаков, доц. д-р Костадин Нушев, Ателие „Праксис“ – Гергана Илиева-Лесикова, Катя Стоядинова, Мариела Драганова; Вера Върбанова, Галин Паскалев, Георги Дончев, Елеонора Караиванска, Камелия Бачорска-Ценкова, Любомир Ценков, Маша Бакалова-Йосифова, Студио „Димчовски“ – Димчо и Антония Димчовски; Татяна Еждик, Ясен Иванчев, Искра Маринова, Румен Николов, Ангел Карадаков, Пламен Михайлов, Александър Ангелов, Атанас Димитров (АтаДим), Мартин Митов, Таня Вълчанова, Милен Бакалов, Неделян Нешев, Аврам Аврамов, Антония Петкова, Лея Кобурова, Пламен Агов, Румен Николов, Стамен Пепелишев, Елена Трифонова, Иванка Руснакова, Георги Тодоров, Галя Тодорова, Мартин Маринов, Петър Цветанов, Богомила Георгиева, Виктория Антонова, Вяра Пенчева, Лея Кобурова, Неделчо Великов, Неда Колева.

На всички допринесли за изготвянето на синодалните учебници по Православие благодарим, че внесоха своя дял в грижата за добруването и спасението на българските деца. Нека това богоугодно и благодатно дело е за слава на Светата, Единосъщна и Животворяща Троица, на Която още в 9-ти век сме поверени при Покръстването на нашия народ. Продължаваме служението си Богу, Церкви и Отечеству на пользу с молитвено упование, че посятото от светите Седмочисленици сред нас, българите, ще принася спасителен духовен плод навеки.

За допълнителна информация и съдействие:

Културно-просветен отдел при Св. Синод

Е-мейл: skpotdel@bg-patriarshia.bg

Сл. тел.: 02/987 56 11, в. 217

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“ – КПО при Св. Синод на БПЦ-БП

Източник: https://bg-patriarshia.bg/

Свързани публикации:

Духовно-просветно и обществено дело на българската Църква – минало, традиции и настояще

Получено бе окончателно одобрение за учебниците по Религия за 1, 2, 3, 4 и 5 клас на Св. Синод на БПЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *