Ловчавска св. митрополия започва поредицата „Съвременни подвижници на благочестието“ с книгата „Схиигумения Мария. Жизнеописание и писма до Левкийския епископ Партений“

Ловчанска Света Митрополия пуска на българския книжен пазар третото издание на книгата „Схиигумения Мария. Жизнеописание и писма до Левкийския епископ Партений“.

Съставител на книгата е Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – духовен син на приснопаметната подвижница на благочестието схиигумения Мария (Дохторова). Изданието се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство в юбилейната му 70 годишнина. Изданието слага началото и на нова поредица в издателската дейност на Епархията под надслов „Съвременни подвижници на благочестието“.

Получила при монашеското си пострижение във Велика схима името на равноапостолната Мария-Магдалина, майка Мария се уподобява на великата Христова последователка и по своя живот още от ранна възраст – живот, изпълнен с добродетел, напрегнат духовен труд и беззаветна любов към Господа и хората. По Божия милост стъпките на великата подвижница на благочестието освещават и българската земя в периода 1954-1978 г., когато майка Мария е игуменка на Клисурски м-р „Св. Петка“ до гр. Банкя. Именно там тя завършва своя равноангелен живот на 8 май, 1978 г., в деня на възлюбения ученик и апостол на Господа св. Йоан Богослов, когото приживе особено е почитала.

Освен на български език книгата е издадена на руски и гръцки език и от момента на своята поява винаги се е радвала на голям интерес сред читателите. В настоящето издание е включена и главата „Из спомените на Ловчанския митрополит Гавриил“, която представлява посветените на матушка Мария беседи на Негово Високопреосвещенство със сестрите от Ново-Тихвинския манастир през 2006 г.

Изданието включва и 24 страници цветен албум, а общият обем на книгата е 184 стр. Разпространява се в църковните книжарници на цена от 8 лв.

За повече информация и поръчки:

email: knigi.predanie@gmail.com

тел. 0888 286 937

Източник: http://predanie.bg/

Свързани публикации:

Забележителни български духовници и подвижници на благочестието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *