Излезе брой 3 за 2020 г. на списание „Свет“

Излезе брой 3 за 2020 г. на списание „Свет“:

Съдържание:

  • За държавата на Духа, Илиана Александрова
  • Гражданската религия, Проф. Димитър Попмаринов
  • Глобализацията и Православието, Прот. Николаос Лудовикос
  • Християните и светската власт, Свилен Спасов
  • Как светците живели в изолация, Игор Цуканов
  • Причастихме се, седнахме пред компютъра и осъдихме всички, Оксана Головко, прот. Фьодор Бородин
  • Иконата на един нов светец: Софроний Атонски, Сестра Габриела
  • За сборника „Иконата в съвременния свят“, доц. Мариян Стоядинов

Престанахме ли да се чувстваме ученици на Църквата, кога започнахме да вярваме, че „мисля, следователно съществувам“ е достатъчно условие да се определим в света и да настояваме, че истината ни принадлежи?

Каква е разликата между нация и държава, възможно ли е общност да бъде създадена от индивидуалисти, без традиции, без памет?

Има ли спасителен път за постмодерния човек между желанието му да притежава, да се наслаждава и нуждата му да е полезен, да е част от нещо по-голямо?

Как непримиримо отстояваме истини, които претендираме, че владеем, ако сме изгубили всякаква отправна точка и цел, можем ли да разговаряме без да се припознаваме в един или друг взаимно обвиняващи се лагери?

Трябва ли ни разделителна линия, за да знаем къде да поставим себе си и пазим ли там все още място за вярата, за вътрешната държава? За държавата на Духа?

Темите в новия брой на списанието са посветени на обществото, църквата, вярата и държавата в две основни парадигми – държавата на социалния консенсус и „държавата на духа“. Тук ще намерите думи за прочит от отец Николаос Лудовикос, проф. Димитър Попмаринов, Оксана Головко и прот. Фьодор Бородин… по въпросите за Православието в постмодерните времена на разпад, за християните и светската власт, за гражданската религия, изгубената връзка с Бога, изолацията и осъждането, и още… четете в брой 3/2020 на списание Свет.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *