Изложбата „Манаки – история в снимки“ в Пловдив

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ №14 представя изложбата „Манаки – история в снимки“, която включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век.

За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929).

Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7 115 стъклени плаки.

През 1916 – 1919 Янаки живее три години в Пловдив. През февруари 1916 г. той е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след от¬теглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.
Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Чрез новите дигитални технологии изложбените копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки.

За куратора: Куратор на изложбата е Роберт Янкулоски. Той е роден през 1969 г. в Прилеп, Република Северна Македония. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност „Кино“. През 2000 г. става основател на Македонския център за фотография. От 2014 г. е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография. Той е режисьор и сценарист на документалния филм „МАНАКИ – ИСТОРИЯ В СНИМКИ“, който ще бъде показан в Пловдив през есента на 2020 г.

Изложбата „Манаки – история в снимки“ ще остане подредена в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ №14 от м. август до м. декември 2020 г.

Източник: Исторически музей Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *