Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Нектарий Егински (1846 – 1920)

На 9 ноември се почита паметта на св. Нектарий Егински († 9 ноември 1920) – удивителен съвременен светец, с чиято помощ и закрила са свързани както обръщането на много православни християни към Бога, така и свидетелства за много чудеса, сред които особено много са изцеренията на боледуващи от ракова болест хора.

Животът на св. Нектарий Егински (1846 – 1920)

Св.Нектарий Егински е един от най-знаменитите гръцки свтеци на новото време, към когото се обръщат за помощ от всички части на земното кълбо.

Свети Нектарий извършил много чудеса още преживе, а след прехода във вечния живот, получил още повече дръзновение да се моли и помага на всички, които прибягват към него.

В Гърция считат, че не съществува болест, за която св.Нектарий не би могъл да помогне – по молитвите на светеца се изцеляват хора с онкологични проблеми. Съвременните чудеса, станали с помощта на св.Нектарий Егински са толкова много, че е трудно да се изброят.

Св.Нектарий (Анастасий Кефалас)  се родил през 1846 г. в Силиврия, близо до Константинопол в семейството на благочестиви родители. 

Като истински Божий избранник, той от детство обичал църквата, Свещенното Писание, научил се да се моли. Бедността на семейството не позволила той да се учи в родния си град и на 14 г. той заминал за Константинопол, за да постъпи на работа и да плаща обучението си.

Животът в големия град не бил лесен. Момчето започнало работа в тютюнева фабрика, но средствата не стигали и веднъж, много отчаян, Анастасий решил да се обърне за помощ на Този, Който много обичал и на Чиято помощ се уповавал цял живот. Той написал писмо до Бог:“Христос мой, нямам връхна дреха и обувки. Моля Те, да ми изпратиш. Ти знаеш колко много Те обичам.“

На плика написал „До Иисус Христос на небето“ и помолил свой съсед, търговец да го занесе в пощата. Човекът, като видял необичайния адрес на плика отворил писмото, и като видял съдържанието му, дал на момчето пари от името на Бог. 

Минали години, но съблазините на големия град не покварили малкото момче. Както преди, той посвещавал цялото си свободно време на молитвите и изучаване на житията на светците. Той мечтал да проповядва Божието слово. От това време на живота му има един впечатлителен случай: Момчето се прибирало за родния град, но в морето се разразила буря. Всички пътници започнали да роптаят срещу Бога. Анастасий, хванал се за скъсаните платна от все сърце казал:“Боже мой, спаси ме!Ще уча богословие, за да заставя всички, които хулят Твоето Свято Име.“

На 22 г. Анастасий се преместил на о-в Хиос и започнал работа като учител. Нравствеността в селото и в училището била на много ниско ниво, но благодарение на труда на учителя след няколко години нещата се променили. 

Той имал голямо влияние сред учениците и те много го уважавали и ценили. Той създал хор, и пеел заедно с тях в селската църква, но душата му го теглила към монашеството. Анастасий посещавал Атон и говорил с монасите и след известно време той бил подстриган в чин дякон с ново име Нектарий, което в превод означава безсмъртен.

Нектарий получил образование в богословския факултет в Атина, където се запознал с Александрийския патриарх Софроний. На 40 г. Нектарий бил ръкоположен за свещенник и бил назначен на служба в гр.Каира, Египет, а след 3 години той станал епископ.

Хората много го обичали, с голямо уважение към него се отнасял и Александрийския Патриарх Софроний и това предизвиквало завист сред някои хора. Влиятелни лица в патриаршеския двор се опасявали, че епископа ще стане главен претендет за поста на Патриарха, който бил на преклонна възраст. Св.Нектарий бил оклеветен и обвинен не само в посегателство на поста, но и в аморален живот. Епископът бил уволнен и принуден да напусне Египет. Светецът отишъл в Атина, но и там го последвала враждебността. Той посещавал различни инстанции, но вратите били затворени за него. Това бил период на голяма бедност и много жалко съществуване.

Веднъж, излизайки от министерството на религията,след поредния отказ, със сълзи на очи най-случайно го видял кмета на града. Разбирайки за бедственото положение, в което се намирал епископа, кмета намерил за него работа – проповедник в Евбея, но и тук го посрещнали враждебно.

Всяка неделя св.Нектарий проповядвал Словото Божие за утешение и вразумяване, срещайки недоверието и мълчаливото осъждане на слушателите. Отчаян, че не може да достигне до сърцата им, той решил: „За последен път ще проповядвам, и ако не ме чуят си тръгвам“. И Господ отново сътворил чудо. За една седмица в града дошла вестта, че епископа бил несправедливо обвинен. В следващата седмица неговата проповед била приета с въодушевление. 

Любовта на хората съпътствала св.Нектарий. Но той до края на живота си бил длъжен да носи кръстта на изгнанието. Когато стария Патриарх бил сменен с нов -Фотий, светецът се обърнал към него с писмо за реабилитация. Но отговор не получил. До края на живота си св.Нектарий се намирал в неустановено каноническо положение, подписвайки се като „странстващия епископ“.

Постепенно тъмнината на клеветите отстъпвала от името на оклеветения епископ. Хората, виждайки неговия чист и добродетелен живот, слушайки вдъхновените му проповеди се стремили към него. Славата на Пентаполския митрополит от провинцията скоро достигнала до гръцкия кралски двор. Кралица Олга се запознала с него и станала негова духовна дъщеря. Благодарение на нея, той бил назначен за директор на богословското училище Ризари в Атина. В годините на неговото управление в училището започнали години на подем. В това време около св.Нектарий започнали да се събират неговите духовни чада, а много идвали за съвет и благословия. Тогава и започнали да се проявляват в стареца Божиите дарове – прозорливостта и дара на изцелението. Когато той служил Божествена Литургия, намиращ се в молитвено състояние, неговото лице излъчвало светлина, която околните виждали. Но както и преди, неговото главно украшение било смирението.

Когато в училищната църква идвал друг епископ, за да му помага, той никога не заемал главното място.

Училищният прислужник се разболял и много се страхувал, че ще го уволнят от работа. След няколко седмици, като се върнал видял, че някой е вършил работата му. Той много се удивил и решил да узнае кой е този човек. Отишъл много рано на работа и видял своя „заместник“. Това бил Пентаполския епископ, директора на училището. Той му казал:“ Не се учудвай, аз няма да заема твоето място, просто искам да ти помогна да запазиш работата си.Докато си болен, ще работя вместо теб.Само не разказавай на никого за това.
В обкръжението на св.Нектарий имало и няколко девойки, които желали да се посветят на монашески живот, но не искали да се лишат от духовното наставление на своя наставник.

Св. Нектарий започнал да се оглежда за подходящо место за построяването на манастир, като се спрял на о-в Егина. Тук той намерил останки от древен манастир, и със собствени средства закупува земята. Скоро тук пристигат първите заселници.
В края на живота си светецът понесъл още един удар. В манастира дошла 18 г. Мария Куда, която избягала от деспотичната си майка. Св. Нектарий я приел в манастира. Тогава майката на момичето подала жалба срещу него, че съблазнява млади момичета.

В манастира дошъл следовател, който направил разследване и не открил нищо нередно. Въпреки, че се държал много лошо със св.Нектарий, като го нападнал и физически, той лично му приготвил обяд и го нагостил. Момичето било подложено на медицински преглед, и лекаря потвърдил, че е непорочна.

Известно време след това майката на момичето полудяла, а следователя се разболял тежко, и дошъл да търси прошка от св.Нектарий.

Животът на манастира бил ръководен от свети Нектарий, с писмена кореспонденция от Атина до послушниците. След известно време той подал оставка като директор на училището и се установил постоянно в Егина.Той прекарал последните 12 години от живота си в манастира. За този период манастира бил устроен и било развито манастирското стопанство. Годините на земния живот на св.Нектарий били към края си. Чувствайки това, той се молел и казвал:“Да бъде Твоята воля“.

Две от монахините го отвели в болница. Гледайки дребничкия, облечен в черно расо старец, лекаря попитал монахините:“Той монах ли е?“,“Не – отговорила монахинята – Той е епископ“.“За пръв път виждам епископ без златен кръст и главно – без пари“.- забелязал лекаря.

Светецът бил настанен в треторазрядно отделение за нелечимо болни. Още два месеца минали в адски мъки. В деня на празника на архангел Михаил и всички безплътни сили Господ призовал душата на св.Нектарий.

В болницата престоя му бил кратък – диагнозата била рак. В болницата се случвали чудеса: медицинските сестри забелязали, че бинтовете, с които го превързвали благоухаели. До светецът лежал парализиран човек, и когато душата на светеца напуснала земния свят, човекът получил пълно изцеление само като се докоснал до ризата на св.Нектарий.

Веднага след смъртта му, тялото му започнало да мироточи. Жителите на о-в Егина носели на ръце ковчега с тленните останки, когато забелязали, че от ризата на светеца се носи благоуханен аромат.Ръцете и лицето на св.Нектарий обилно мироточили.
Нектарий починал през 1920 г, а през 1961 г. бил канонизиран за светец.

Молитвена възхвала:

Акатист на св. Нектарий Егински Чудотворец

КОНДАК 1

Избрани Нектарие, митрополит на Пентапол и Егински чудотворче, на теб принасяме моления за нашите боледуващи сродници: защото си се явил изряден изцелител на раковите язви и други недъзи, дарявайки благодат на цялата вселена. Затова с едни уста и едно сърце непрестанно те възпяваме: Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

ИКОС 1

Намерил своя Ангел Пазител в светото кръщение, от младите си години си пожелал равноангелно житие, отче наш Нектарие. А сега, като се наслаждаваш с ангелите на съзерцанието на Божията слава, моли Владиката на всички ангели за нас, които ти пеем така: Радвай се, благословен плод на увенчани родители; радвай се, осветен от Бога от майчината утроба. Радвай се, от детство научен на послушание; радвай се, от младини изучил Писанието. Радвай се, одушевена книга на Божиите слова; радвай се, жив скрижал на боголюбието. Радвай се, избран от Бога за своята кротост и смирение; радвай се, оставил своя дом заради духовното учение. Радвай се, защото заради теб се укроти силната буря в морето; радвай се, защото чрез твоя пояс счупената мачта се укрепи. Радвай се, млад орел, имащ крилете на умната молитва, радвай се, елен, търсил изворите на покаянието. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 2

Като те видя да се молиш във въздуха, една монахиня силно се изплаши, Боголюбче; а ти, скривайки дара на молитвата, си запечатал с клетва в Господа устата на девицата, и си пял в сърцето си: Алилуия.

ИКОС 2

Разум Христов си придобил чрез молитвата, свети Нектарие, за да познаеш кое е воля Божия, блага, угодна и съвършена, научи и нас на всяко място да издигаме ръце към Бога без гняв и съмнение и приеми от нас похвални песни: Радвай се, посял семена в долината на плача; радвай се, отгледал плодове на Духа. Радвай се, чедо на Атонската планина; радвай се, извор на Иисусовата молитва. Радвай се, светило на древното благочестие; радвай се, жилище на Светата Троица. Радвай се, осенен от благодатта; радвай се огнен херувим. Радвай се, сол на обетованата земя; радвай се, защото си сял със сълзи и жънеш с радост. Радвай се, защото върху теб процъфтя светостта на Христа; радвай се, защото Бог те облагодати. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 3

Облечен в силата на Всевишния, отче Нектарие, си утвърдил силата на Христовите слова: в Моето Царство – е казал Той – нито се женят, нито се мъжат, но като ангели на небесата непрестанно пеят : Алилуия.

ИКОС 3

Имайки Пречистата Богородица за Свои служители цялото небесно воинство, теб, угодниче, като ангел в плът постави за певец на Своите чудеса. А ние, като виждаме омофора на Мария над теб, със страх и любов коленичим пред теб: Радвай се, таен избраниче на Божията Майка; радвай се, изпълнителю на Нейните повеления. Радвай се, приел дух на кротост от Чистата Гълъбица; радвай си, прославил Приснодевата в духовни песни. Радвай се, защото си учил да угаждаме на Царицата на небето и земята; радвай се, по молитвите на Майката намерил милост у Сина; Радвай се, мерило на праведност и палата на премъдрост; радвай се, висота на разсъжденията и глъбина на смирението. Радвай се, Егински крине, източващ нектар на покаяние; радвай се Едемска пчела, доставяща ни меда на богословието. Радвай се, мироварнице, изливаща миро; радвай се чаша на духовното умиване. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 4

Когато имаше ракова язва в гърдите си, източваща кръв, един йерей от твоя храм, Нектарие, се смути, когато ти се яви и го целуна, като че в плът. А той, получил изцеление от теб, невидимия, със сълзи въззова към Бога: Алилуия.

ИКОС 4

Мнозина чуха за дивното изцеление, извършено от теб приживе, когато в Канадската страна по време на света Литургия си се явил в Духа, чудотворче Нектарие, и си изцерил един разслаблен мъж, призовавайки го към Чашата. А той, като оздравя, достигна до село Егина и видял те в плът, със силен глас зовеше: Радвай се, гостоприемни лекарю, похвало на Гърция; радвай се, придобил славата на Николай чудотворец. Радвай се, кладенец на милост; радвай се, милосърдни самарянино. Радвай се, обогатен с дар на чудеса; радвай се посещаващ смирените люде. Радвай се, утешаващ ни с истинни чудеса; радвай се, защото невъзможното за другите бе възможно за теб. Радвай се, защото обръщаш нашите скърби в радост; радвай се, защото изтриваш сълзите от очите ни. Радвай се, освободителю на обладаните от бесове; радвай се, изцелителю на раковите язви. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 5

Като Богопратена звезда на покаянието си изгрял, отче, над вселената, изпускаща лъчи на съкрушение за човешките беззакония, озари умовете ни да виждаме своите грехове, за да умилостивим Владиката с песен: Алилуия.

ИКОС 5

Видяха чистите деви своя архиерей, предстоящ в душевно и телесно благолепие пред Бога, и познали в него велик молитвеник и чудотворец, единогласно ти възгласиха, светителю Нектарие: Радвай се, вечно жилище на Христа; радвай се, дивно съкровище на Духа. Радвай се, царско свещенство на Великия Архиерей; радвай се, призован пред Престола на Вечния Цар. Радвай се, сътелесен на Христовата Плът; радвай се, причастен на Светата Кръв. Радвай се, глас на покаянието; радвай се, ходатай за нас пред Бога. Радвай се, Нектарие, развеселяващ ангелите; радвай се, пламък, изгарящ демоните. Радвай се, бездна от щедрости; радвай се, море от преславни чудеса. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 6

Проповедниче на Единия Благ, блажени Нектарие, теб, смирилият се под крепката Божия ръка, Той превъзнесе; не забравяй твоите чеда, плаващи в морето на страстите, но ги постави на брега на смирението, за да възвеличат твоя Бог, възпявайки: Алилуия.

ИКОС 6

Просиял със светлината на Христовите блаженства, от степен в степен си възлизал, богомъдри Нектарие: с кротост и мир, с въздържание и любов си просветил душата си, и от нас слушаш да ти зовем така: Радвай се, носил дрехата на смирението; радвай се, покривал обидите с опрощение. Радвай се, наслаждаващ се на много мир; радвай се, наследил земята на кротките. Радвай се, чаша на покаен плач; радвай се огледало на сърдечната чистота. Радвай се, наситен с Иисусовото име; радвай се, напоен с водите на Писанията. Радвай се, възвестил милост и съд; радвай се, победил враждата с любов. Радвай се, благочестив по житие; радвай се, гонен заради правдата. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 7

Като искаше да бъдеш съвършен човек, праведни Нектарие, си избрал пътя на непорочните: на Егинския остров като в кивот си преплавал житейското море и си пеел победна песен на Господа: Алилуия.

ИКОС 7

Изряден учител на Новия Завет си се явил, проповядвайки словото Божие със своето житие: защото нашата борба не е против плът и кръв, но против светоуправниците на този век. А ние, усилвайки се в Господа, ти зовем, силни Нектарие: Радвай се, добър воин на Иисуса Христа; радвай се, язва за поднебесните духове на злобата. Радвай се, възприел всички Божии оръжия; радвай се, препасал чреслата си с истина. Радвай се, защото нозете ти благовестят мира; радвай се, защото на главата ти бе утвърден шлемът на спасението. Радвай се, щит на вярата, с който се ограждат верните; радвай се, двуостър меч, посичащ ересите. Радвай се, победителю, вкусващ от дървото на живота; радвай се, човече Божий, чужд на втората смърт. Радвай се, светителю на истинната вяра; радвай се, райска клонка на спасението. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 8

Чудно съвършенство се откри в теб, достъпно само за съвършените в любовта; усъвършенствай с любов нашите души, любвеобвилни Нектарие, та, достигнали до мъж съвършен, да пеем на Бога: Алилуия.

ИКОС 8

Цял си бил в долните, следвайки смирените, и горните с Бога, т.е. с любовта си пребивавал: дари ни, небесни таиниче Нектарие, познанието за любовта, за да ти пеем така: Радвай се, защото си станал пленник на Божията любов; радвай се, защото си пленил с любов своите чеда. Радвай се, преклонил глава под игото на Спасителя; радвай се, носител на теготите на ближните. Радвай се, вкоренен в любовта; радвай се, утвърден в милостта. Радвай се, защото си разбирал ширината и дължината на Кръста; радвай се, защото си постигнал висотата и дълбочината на Дървото. Радвай се, разумниче на любовта, превишаваща разума; радвай се, вместилище на Божията пълнота. Радвай се, защото си държал в ума си онова, което е истинно, праведно и честно; радвай се, защото си обичал в сърцето си онова, което е пречисто, достохвално и любезно. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 9

Всяко ангелско и човешко естество се удивява на образа, велики Нектарие, явен в теб: защото в Христа няма нито юдеин, ни елин, ни роб, ни свободник, нито мъжки пол, ни женски, но ново творение, пеещо на Изкупителя на тварите: Алилуия.

ИКОС 9

Многоречивите витии замлъкнаха, удивени от твоето житие, свети отче Нектарие: как си бил свят, наричайки се грешен; бил си духовен, взет от земна пръст; след смъртта си бил въздигнат, слязъл приживе с ума си до ада. А ние, отваряйки уста, като деца зовем: Радвай се, глава, възвисила вярата; радвай се, уста, посрамили безбожието. Радвай се, око, просветено с Богопознание; радвай се, деснице, укрепена от Неговото могъщество. Радвай се, защото смиряваш гордите умове; радвай се, защото съкрушаваш гордите сърца. Радвай се, проявил сила в немощ; радвай се, в сълзите намерил радост. Радвай се, умрял и жив; радвай се, земен и небесен. Радвай се, синапено зърно на живота; радвай се, зрял клас на Възкресението. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 10

Като искаше да спасиш душата си, като девица, си я сгодил за единия Жених; а сега, влязъл в Христовия чертог с девствените ликове, славни Нектарие, пееш песен: Алилуия.

ИКОС 10

Стена си за всички, прибягващи към теб, достохвални Нектарие, защото имаш благодат да лекуваш немощните и да възвеждаш към небесното наследство: затова изцели нас, твоите чеда и възведи в Христовото Царство, за да ти пеем вседушевно така: Радвай се, старче благодатен; радвай се изряден пътеводителю на девиците. Радвай се, невинен пастирю на невинните овци; радвай се мъдри събирателю на девствени бисери. Радвай се, духовен кормчия на вселената; радвай се пламенен служителю на Евхаристията. Радвай се, глас на смирения Христос; радвай се, слово на съзиждащия Дух. Радвай се, изпитан в търпението; радвай се, очистен със скърби. Радвай се, защитниче на Божията правда; радвай се, наследниче на Христовата слава. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 11

Пение на Божията Майка си принасял, угодниче Божий, наричайки Девата Майка на светлината, а сега съвършено си се просветил с разбирането на тайната на въплъщението и си издигнал глас: Алилуия.

ИКОС 11

Просветен със светлината на Божествената слава те виждаме, Нектарие, в чертога на славата: просвети одеждата на нашите души с Троическо сияние, за да ти пеем непрестанно: Радвай се, скъпоценен камък от Царската диадема; радвай се, мълния на Носения на Серафими. Радвай се, защото е светла заповедта, просветила очите ти; радвай се, защото си я възлюбил повече от злато и скъпоценни камъни. Радвай се, очистено сребро, седем пъти претопено; радвай се, духовна гусла, тръба на Спасителя; Радвай се, написал името Божие в сърцето си; радвай се, оправдал с любов подвига на вярата. Радвай се, носил светинята на Духа; радвай се, осветил душите, разтлени от страсти. Радвай се, избелен с праведност като висон; радвай се, озарен с познанието на Пресвета Троица. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 12

Благодатта, дадена ти от Бога, си умножил и преумножил, рабе Божий, благи и верни Нектарие, затова и нас направи да извършваме духовна търговия, та, спечелили лихва, да пеем на Христа: Алилуия.

ИКОС 12

Възпявайки твоите чудеса, пречудни Нектарие, знаем, че Христос богато се весели в теб, затова низведи Неговата чудодейна десница на нас, които ти пеем така: Радвай се, приемниче на древните отци; радвай се, нов угодниче Христов. Радвай се, красота на Великата Църква; радвай се, всемирна надежда. Радвай се, унизил себе си и прославен от Бога; радвай се, ходил с последните и поставен пръв. Радвай се, защото точно си знаел делата на обителта, ти, когото знае вселената; радвай се, чужд на земната слава и почетен с небесна награда. Радвай се, защото си лежал неподвижен след смъртта и си вдигнал от леглото болен; радвай се, защото си се явил на мнозина след смъртта и си утешил плача им. Радвай се, получил от Бога два таланта – монашество и свещенство; радвай се, защото си върнал златото на Христа с лихва на изцеления и чудеса. Радвай се, Нектарие, архиерею Божий.

КОНДАК 13

О, свещена глава на Църквата, дивни лекарю, архиерею Божий, Нектарие! Приеми това малко, но топло моление на твоите чеда, вярващи в обитаващата в теб благодат. Дари ни изцеление от недъзите и ни избави от вечна погибел, за да зовем с радост на Христа, нашия Спасител: Алилуия.

Този кондак се чете три пъти. След това се чете 1-ви икос и 1-ви кондак.

Из Духовното наследство на свети Нектарий Егински – https://pravoslaven-sviat.org/; https://pravoslavenhram.com/; http://www.pravoslavieto.com/.

Свързани публикации:

Светила на Православието през XIX – XX в.

Нова книга за св. Нектарий Егински (1846 – 1920)

Източник: https://dobrotoliubie.com/; източник на Акатиста: Неофит, Патриарх Български

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *