Похвално слово за св. Архангели Михаил и Гавриил – св. Климент Охридски

На 8-и ноември се отбелязва големия празник Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден) – Божии вестители и закрилници на търсещите помощта им православни християни. Похвално слово повод празника пише българският просветител и духовен будител св. Климент Охридски.

Похвално слово за св. Архангели Михаил и Гавриил – св. Климент Охридски

Почитатели на празниците,
Настана пресветлото тържество на безплътните сили, което превишава всяко слово и всякакъв разум, озарявайки с пресветлите си зари целия свят. Като не са с телесна природа, но с природа неосезаема и духовна, те светят със светлина от самия Бог. С трепет те стоят около божия престол и трепетно покриват с криле лицата си. С непреставащ глас възнасят към Бога трисветата песен и казват: “Свят, свят, свят е Господ Саваот! Цялата земя е пълна с неговата слава!” (Ис. 6:3).

Удостоени с тази радост поради божествения блясък, едни от тях се наричат престоли — върху тях почива силата и властта на триипостасния безначален Бог; други пък се именуват херувими и серафими, които са шестокрили, четиризрачни и многооки; трети се наричат сили и власти; четвърти — господства и начала; а други — ангели и архангели, безчислени войнства. Всички служат според своето предназначение и за всяка служба те имат свой ред. Едни стоят винаги пред божията слава, а други биват изпращани на служение при живеещите на земята; някои — за наказание и възмездие на нечестивите, а други — да напътват верните към спасение и радост. Например, някога в Синайската планина чрез ангел беше показан на боговидеца Моисей образът на пресвета Богородица — къпината, която гори в огън, но не изгаря (по Изх. 3:2). И пак на същия Моисей Бог показа в планината — като разкри чрез ангел — устройството на скинията [1], показа и двата херувяма, осеняващи двете страни на олтара. Бог пак се яви на същия този Моисей, когато той му се молеше и казваше: “Господи, ако съм спечелил благоволение пред тебе, яви ми се сам, за да те видя ясно и да разбера, че съм намерил милост пред тебе”. А Господ му рече: “Това, за което се помоли, ще сторя, защото ти спечели благоволение пред мене”. А Мойсей рече: “Господи, покажи ми славата си, и ще разбера, че съм се удостоил с милост пред тебе”. Господ му отговори: “Не можеш да видиш лицето ми: защото е невъзможно за човек да види лицето ми, и да остане жив. Но ето място при мене: застани на скалата и аз ще те покрия с ръката си, докато отмина; и когато си сваля ръката, ти ще ме видиш откъм гърба, а лицето ми няма да бъде видимо за тебе”. И когато Мойсей видя задната страна на божията слава, лицето му засия по-силно от слънчевото сияние. Той закри лицето си с покривало и така говореше на народа, защото не можеха да гледат лицето му поради блясъка (по Изх. 33:13-23; 34:33-35).

Също и великият пророк Исаия казва: “Аз видях Господа, седнал на висок и издигнат престол. Серафими стояха около него; всеки от тях имаше по шест крила. Те пееха високо трисветата песен и казваха: “Свят, свят, свят е Господ Саваот! Цялата земя е пълна с неговата слава!” (Ис. 6:1-3).

Същият Исаия пак разказва: “Когато иудейският цар Езекия боледуваше, против него тръгна асирийският цар, за да превземе града му. Царят бе тъжен поради предстоящата битка срещу града и се помоли на Господа Бога: “О, Господи, спомни си, че аз ходих пред твоето лице вярно и с предано на тебе сърце, и върших онова, което беше угодно за тебе”. И Господ му рече: “Не бой се, не ще влезе онзи в твоя град, нито ще сложи в него стрела и щит, защото аз ще защитя града ти и ще го спася заради себе си и заради моя раб Давид”. Тогава слезе ангел господен и погуби сто осемдесет и пет хиляди души от асирийските пълчища. Като станаха сутринта, намериха всички вече мъртви тела (по Ис. 38:1-3; 37:33-36).

Ето такава е силата на тези безплътни и божествени служители. Началник на всички тях е великият архистратиг Михаил, воевода на безплътните сили. Един от ангелите бе получил от Бога власт за управление и надзор над земния порядък. Той не беше създаден от Бога нито лукав, нито зъл, но добър; и като беше удостоен с благост, той превърна своята благост в злоба и се изпълни с гордост. И така, като започна да си мечтае, той намисли да се противи на своя творец и Бог. Архистратиг Михаил не можеше да понася неговата гордост и самовъзвеличаване. Той и заедно с него всички безплътни сили го сринаха на земята ведно с отпадналите и подчинени на него ангели. Щом се лиши от божествената светлина, поради злобата си, той стана началник на тъмнината. Подхвърлен на проклятие, той бе лишен от същността и красотата на ангел и стана зъл дух. Той сам си заслужи вечна мъка. И наистина злобата е несъвместима с божествената благост.

Чуй сега как евангелист Иоан много ясно казва във видението си: “Стана война на небето: архангел Михаил и цялото му войнство воюваха със змея и го лишиха от достойнството му” (по Откр. 12:7-9). Също и свети апостол Иуда, брат на Иаков, казва: “А великият архангел Михаил, когато се препираше с дявола, не се осмели да произнесе срещу него хулна присъда, а рече: “Господ да ти забрани за това, противнико!” (по Иуда 1:9).

Такава именно ревност трябва да имат всички към Господа, своя творец. Когато всеки стои в своето звание и в установеното си място, тогава ще се наслаждава на неизказана светлина и на божествена красота. Като не допускат в себе си никаква горделивост и никаква злоба, всички трябва да имат един стремеж и едно желание — с благост да спазват мястото си, в което всеки от тях е определен да стои.

Всички чудеса и благодеяния, извършени от тези двама велики архистратизи, са дар от Бога за човешкия род: за едни те са победа над противниците, а за други — блага вест за радост на земните жители.

Нито езикът може да изрече похвала за тях, нито умът е в състояние да ги възхвали така, както заслужават. Но колкото слаби да сме, трябва да постигнем поне онова, което е възможно за нас. Като възлагаме надеждата си на тях, нека изразим неизказаната им милост и застъпничество при всички изпитания и беди, които ни сполетяват.

И така, чрез тези двама архистратизи Господ изпълни с чудеса небесния свод и прекрасно украси земята.

Чрез тях небесните войнства, като стоят трепетно на определените си места, биват запазвани.

Чрез тях четирите страни на земята се пазят непоклатими.

Чрез тях морската шир по божия повеля не излиза от пределите си и остава в определеното си място, без да се разлива.

Чрез тях човешката природа остава невредима от каквато и да е страст.

Чрез тях бесовските пълчища биват прогонвани и изчезват.

Чрез тях идолската съблазън бе унищожена из корен.

Чрез тях светло украсените църкви правоверно и единогласно възнасят трисветата песен към Бога.

Чрез тях всяка ерес бе унищожена и правоверието процъфтя, като украси с венец православните изповедници.

Чрез тях всякакви беди и страдания се прогонват и болестите се изцеряват.

Като се покланяме пред тях, нека единогласно, радостно и с похвала да възкликнем и кажем:

Радвай се, архистратиже Михаиле, който по достойнство си пръв воевода на безплътните сили!

Радвай се, архистратиже Гаврииле, пръв благовестителю на всички радости!

Радвай се, архистратиже Михаиле, пръв скиптроносец на единосъщната и неразделна Троица!

Радвай се, архистратиже Гаврииле, истински служителю на троичната безначална светлина!

Радвай се, архистратиже Михаиле, който неизказано засия чрез зарята на троичната безначална светлина и озари с блясък целия свят!

Радвай се, радостна похвало, Гаврииле, ти, който украси вселената с радост, а с благовестието си за Йоан Кръстител ти направи безплодното естество плодоносно и украси с венец старостта на Захарий!

Радвай се, архистратиже Михаиле, който стъпка началника на тъмнината и достойно стоиш пред божия престол!

Радвай се, архистратиже Гаврииле, достоен благовестителю на божието въплъщение!

Радвай се, архистратиже Михаиле, който винаги сияеш с недостигаемата светлина на трислънчевото божество!

Радвай се, архистратиже Гаврииле, пресветъл благовестителю на безначалното слово, сияние на Отца! Наистина чрез твоя глас цялата земя засия от радост; от твоята вест пречистата и непорочна Богородица се изпълни с радост и безсеменно зачена свръхестествено, по неизразим начин, божествената светлина.

Радвайте се вие, единодушни и горещи застъпници за всички, които прибягват към вашата закрила, защото вие, дотичали в ада, строшихте исригите на смъртта, счупихте гробните ключове, благовестихте на жените-мироносици [2] радостта за възкресението, като преди това съкрушихте в гроба адските сили и извикахте: “Врати, повдигнете горните си прагове, и ще влезе царят на славата!” (Пс. 23:7) А те, вцепенени от страх и лежащи като мъртви, казваха: “Кой е този цар на славата?” И пак тези двама велики архистратизи заедно с безплътните си сили им отговориха: “Могъщият и силният Господ, силният на война Господ — той е царят на славата!” (Пс. 23:8, 10).

Те се явяват с бързина на светкавица навсякъде в служба на Бога, като съкрушават противниците и радват верните.

Като се явиха в гроба, те пак показаха на учениците почитта си към своя Господ. Единият седеше при главата, а другият — при нозете, където беше лежало тялото на Господа Иисуса, и казаха: “Защо търсите живия между мъртвите? Няма го тука, но възкръсна, както бе казал” (по Лук. 24:5-6).

Когато Господ се възнасяше на небето, те застанаха всред апостолската дружина и рекоха: “Мъже галилейци, защо стоите и гледате към небето? Този Иисус, който се възнесе от вас на небето, ще дойде пак по същия начин, както го видяхте да отива на небето” (Деян. 1:11). Така трябва и ние да оказваме чест на Господа Бога, нашия творец!

Чрез тях бе огряна цялата вселена!

Чрез тях пророците, изпълнени с духовна благодат, блестящо завършиха своето пророчество.

Чрез тях патриарсите и всички праведници бяха блестящо украсени с ненци.

Чрез тях апостолите бяха украсени с венци и единогласно възнасяха към Бога трисветата песен.

Чрез тях множеството мъченици бяха обкичени с прекрасни венци.

Чрез тях прославените архиереи се удостоиха с вечна радост.

Чрез тях пустинножителите, след като умъртвиха житейските си страсти и сласти, завършиха своя жизнен път.

Чрез тях в последния ден и гробовете ще се отворят, и мъртвите тела, пробудени от техния пресвят глас, ще възкръснат.

Чрез тях и отстъпникът дявол заедно със своите бесове ще бъде свързан и хвърлен във вечната тъмнина, от която по техните молитви дано ни избави нашият милостив Господ, на когото — заедно с безначалния му Отец и Пресветия, благ и животворящ Дух — е славата сега и всякога, и във вечните векове. Амин!

1. Най-ранното място за присъствието на Яхве от староеврейските вярвания. Скинията е преносима и устройството й е подробно указано на Моисей от Бога (Изх. 35:10-19).

2. Жените, които са отишли първи на гроба Господен и са чули благовестието на ангела, че Иисус Христос е възкръснал.

Молитвена възхвала:

Акатист на светите безплътни сили

Кондак 1

Светите Безплътни сили, предстоящи пред Престола на Вседържителя и непрестанно възгласящи към Него Трисветата песен, достойно да облажим и възхвалим, като бързи молитвеници и застъпници, и във всякакви нужди и скърби с благодарение да зовем:

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Икос 1

Свети Серафими, Херувими, Престоли и Власти, Господства, Сили и Начала, Архангели и Ангели, непрестанно горящи от любов към Господа и Твореца и желаещи всички да се спасят, ние, грешните, дръзваме да ви възпяваме така:

Радвайте се, свети Серафими и Херувими; радвайте се, Престоли, Господства и Сили.

Радвайте се, Власти и Начала; радвайте се, Архангели и Ангели, съществуващи от самото начало.

Радвайте се, непоколебими Божии служители; радвайте се, верни приятели на Владиката Христа.

Радвайте се, свети Божии пратеници; радвайте се, свети Божии наставници.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 2

Почитаме ви, шестокрили Серафими като лъчезарни звезди, непрестанно горящи с пламенна любов към Създателя, изгорете нашите страсти, за да Му зовем: Алилуия.

Икос 2

Пламенни Серафими, вие отдалеч изгаряте всяка наша греховна сквернота и възпламенявате сърцата ни с любов към Бога, затова умилено ви облажаваме така:

Радвайте се, защото ни привличате към небесните обители; радвайте се, защото ни избавяте от жестокосърдие.

Радвайте се, защото ни показвате Божието милосърдие; радвайте се, защото ни укрепявате с Негово всеопрощение.

Радвайте се, молещи се за света; радвайте се, защото ни издигате от греха.

Радвайте се, шестокрилати Серафими; радвайте се, податели на неизчерпаеми сили.

Радвайте се, всички свети безплътни сили!

Кондак 3

Проникнати от Божията сила и научени на мъдрост от Бога, пресветли Херувими, вие заедно с всички Безплътни сили непрестанно зовете към Него за каещите се грешници: Алилуия.

Икос 3

Херувими, които тайно изобразявате Животворящата Троица и припявате Трисветата песен, сега да отложим всяка житейска грижа и умилено да ви облажаваме:

Радвайте се, защото явявате Божията премъдрост; радвайте се, защото желаете и нас да научите на нея.

Радвайте се, защото отсичате ересите; радвайте се, незримо пазещи душевните очи.

Радвайте се, защото привличате към познание на Бога: радвайте се, защото непрестанно възгласяте: ,,Свят свят свят е Господ Саваот’’.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 4

Непоколебими огнени Престоли, носещи Бога и служещи Му като раби, и спомагащи за изпълнението на Неговото правосъдие, погледнете милостиво на нас, многогрешните, та укрепявани от вас, да пазим Божиите заповеди и да зовем към Господа: Алилуия.

Икос 4

Свети Престоли, Небесни Умове, имащи велико дръзновение пред Пресвета Троица, усърдно ви молим, погледнете милостиво на нас, немощните, за да ви облажаваме така:

Радвайте се, защото ни помагате да се спасим; радвайте се, защото ни учите на ревност по Бога.

Радвайте се, пламтящи от непоколебима любов към Него: радвайте се, защото ни учите на трезвение.

Радвайте се, поставени като стълбове на Божиите съдби: радвайте се, прославяни от всички верни.

Радвайте се, могъщи Престоли; радвайте се, победители на всяка злоба.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 5

,, Да стоим добре, да стоим със страх Божи’’ – си възгласил, велики Архистратиже Михаиле, увличайки след себе си Небесното воинство против падналия Денница, и съкрушил гордата му глава, си възпявал Бога: Алилуия.

Икос 5

Явявайки в себе си силата на велика ревност за славата Божия, Архистратиже Михаиле, началниче на Архангелите и Ангелите, ти стоиш пред Божия престол и слушаш всеки човек, който те призовава, спасявай ни от малодушие и гордост, за да се разгорим и ние от ревност по Бога и да ти зовем така:

Радвай се, страшен служителю на Небесния Цар; радвай се, добър началниче на цялото Небесно воинство.

Радвай се, защото гръмогласно възвестяваш силата Божия; радвай се, защото навеки ще хвърлиш дявола в огнената геена.

Радвай се, избавление от вражестките страхования; радвай се, утвърждение на Христовите мъченици.

Радвай се, свято благословение на изгонените заради правда; радвай се, Архистратиже Михаиле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 6

’’Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!’’ – така си благовестил, Архангеле Божий Гаврииле, на Владичицата Богородица тайната на въплъщението на Сина Божий. И ние, като прекланяме смирено глави, със страх Му зовем: Алилуия.

Икос 6

Архангеле Гаврииле, ти откриваш на човешкия род съкровените Божии тайни и изпълваш сърцата със смирение, очистваш душите от сквернота и ги изпълваш с духовно веселие. Затова ти зовем така;

Радвай се, предизвестил на пророк Захария за рождеството на Иоан Предтеча; радвай се, препрославен от Бога благовестниче.

Радвай се, защото ни покриваш със смирение; радвай се, защото ни учиш да идваме при Господа с покаяние.

Радвай се, защото привличаш към съзерцание на нетварната Светлина; радвай се, тайно откровение на Христовите Апостоли.

Радвай се, свято благословение на бедните духом; радвай се, Архистратиже Гаврииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 7

От Бога, за явяване на Неговото милосърдие към човеците, си бил изпратен при Товит, Архангеле Рафаиле, и си изцелил него и Сара от душевни и телесни недъзи. Затова зовем към Пресветата Животворяща Троица: Алилуия.

Икос 7

Архангеле Божий Рафаиле, ти милосърдно ни лекуваш от всякакви душевни и телесни недъзи, за да се научим на въздържание и да не ожесточаваме сърцата си. Затова ти зовем така:

Радвай се, защото даряваш изцеление от болести; радвай се, защото избавяш от страстта на чревоугодието.

Радвай се, защото чрез свята любов ни запазваш от пиянство; радвай се, защото внушаваш надежда за прошка на греховете.

Радвай се, защото ни учиш на дела на милосърдие; радвай се, радост на Христовите безсребърници.

Радвай се, свято благословение на миротворците; радвай се, Архистратиже Рафаиле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 8

Как твоят съсъд би могъл да вмести в себе си пътя на Всевишния? – ти, Архангеле Урииле, си вразумявал Ездра, за да познае Божията премъдрост. Така и ние се учим от теб на тези премъдрост и зовем към Премъдрия: Алилуия.

Икос 8

Архангеле Урииле, ти просвещаваш с Божията Светлина нас, тъмните и сладострастни, за да отхвърлим блуда и похотта и да се облечем в оръжието на светлината. Затова ти зовем така:

Радвай се, защото смиряваш ума; радвай се, защото отсичаш блудната страст.

Радвай се, защото чрез тебе се обличаме в бронята на целомъдрието; радвай се, защото чрез тебе се отвръщаме от ересите.

Радвай се, утвърждение в истинното Православие; радвай се, умъдряване на Христовите светители.

Радвай се, свято благословение на гладните и жадните за правда; радвай се, Архистратиже Урииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 9

Архангеле Божий Салатииле, ти си бил изпратен от Бога при погиващите от зной в безводната пустиня, Агар и нейния отрок, и си им показал пътя към кладенеца. Спаси и нас, погиващите от осъждането на ближния, за да се изпълним с блажена кротост и незлобие, и с тебе да прославим Господа: Алилуия.

Икос 9

Архангеле Салатииле, ти ни учиш на чиста молитва към Бога и ни призоваваш да прощаваме на ближния според заповедта на Господа, за да унищожим в себе си, многогрешните, всяко паметозлобие и да ти зовем така:

Радвай се ти, защото изменяш гневливия нрав в кротък; радвай се, защото ни учиш на дълготърпение.

Радвай се, защото ни показваш Божия образ в ближния; радвай се, защото с това ни скланяш към състрадание.

Радвай се, покров и успокоение от борбите; радвай се, утешение на Христовите преподобни.

Радвай се, свято благословение на кротките; радвай се, Архистратиже Салатииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 10

Архангеле Йехудииле, за тебе Господ Саваот каза на Своя раб Моисей: името Ми е в него, така си прославен от Него. Затова те величаем и почитаме твоето служение на Израилския народ, защото си вървял пред него за покоряването на Ханаанската земя, и прославяме Господа: Алилуия.

Икос 10

Страшен ревнителю на Божията слава, Архангеле Йехудииле, ти прогонваш духа на униние от нас, грешните, за да бъдем трезвени и непрестанно да славим Господа Вседържителя. Затова ти зовем така:

Радвай се, защото привличаш към Божествени венци; радвай се, защото явяваш победа над нечестивите.

Радвай се, пресветла утринна звезда; радвай се, непресъхваща божествена роса.

Радвай се, защото ни запазваш от поднебесните духове на злобата; радвай се, защита на Христовите изповедници.

Радвай се, свято благословение на чистите по сърце; радвай се, Йехудииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 11

Архангеле Варахииле, ти изобилно изпращаш на всички верни благословение от Господа, за всяко добро дело, та и ние, многогрешните, да преуспеем в делата на праведността, и с тебе да Му зовем: Алилуия.

Икос 11

Архангеле Варахииле, ти предстоиш пред Вседържителя и ни пазиш на всички пътища на спасението, за да не се предадем на сребролюбие като Иуда Искариот, и да ни помилва Човеколюбецът Иисус Христос на Своя Страшен Съд. Затова ти възгласяме:

Радвай се, защото изпращаш дъжда на Божията милост на душите; радвай се, защото ни напомняш да се молим за починалите.

Радвай се, защото съкрушаваш златния телец; радвай се, защото даряваш Божии награди на страннолюбивите.

Радвай се, ревностен изобличителю на сребролюбивите; радвай се, искрен приятелю на юродивите заради Христа.

Радвай се, свято благословение на милостивите; Архистратиже Варахииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 12

Всевишният с теглилка е претеглил тоя век – така си умъдрил, Архистратиже Йеремииле, Ездра, за да не се привържем към този суетен свят, но да заплачем за своите злодеяния, и с упование и съкрушение да зовем към Бога: Алилуия.

Икос 12

Архистратиже Иеремииле, ти скланяш към покаяние нашите хладни сърца, за да се умием със сълзи на покаяние и да се разгори в нас пламъкът на любовта към Господа Ииуса Христа. Затова ти зовем така:

Радвай се, защото прекланяш към плач и покаяние; радвай се, защото угасяваш скръбта по света.

Радвай се, защото учиш на духовна мъдрост; радвай се, защото спасяваш от огнената геена.

Радвай се, защото изправят пътищата към Господа; радвай се, защото издигаш Божиите пророци.

Радвай се, свято благословение на плачещите; радвай се, Архистратиже Иеремииле, наше умиление.

Радвайте се, всички свети Безплътни сили!

Кондак 13

О, свято Небесно воинство, ние, обременените от грехове, ви молим да не погинем в нашите беззакония, но молете Господа за нас да ни пощади и помилва, и да ни спаси по Своята велика милост, за да Му пеем: Алилуия.

(Този кондак се чете три пъти. След това се чете 1-ви икос: ,, Свети Серафими, Херувими, Престоли и Власти…’’ и 1-ви кондак: ,, Свети Безплътни сили…’’. Завършваме с молитвата.)

Молитва към светите Безплътни сили

О, свети Безплътни сили, погледнете милостиво на нас, грешните, и не се погнусявайте от нашите скверноти, но умолете Господа Иисуса Христа, да не погинем в бездната на нашите беззакония и да достигнем тихото пристанище на спасението. Защото на Него подобава слава с Безначалния Негов Отец и със Светия Дух во веки. Амин

Източник с лителатера и издания: http://macedonia.kroraina.com/; източник на Акатиста: Отец Владимир Дойчев
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *