„Добротворецът“ – документален филм в памет на митр. Неофит Видински (1868 – 1971)

„Благата дума трогва, а добрият пример привлича“ – тези думи на митр. Неофит Видински вдъхновиха екипа на Двери да направи документален филм в памет на един от най-харизматичните църковни лидери, белязали родната история със своята дейност и лично присъствие.

По повод петдесетгодишнината от смъртта му представяме филма „Добротворецът“ с участието на духовници, изследователи и близки на бележития църковник. В споделените от тях впечатления, свидетелства и ярки спомени като червена нишка минава паметта за духовник с голямо сърце, посветил живота си на служението на ближните.

С благото си слово, състрадание и плодотворна грижа за бедните, страдащите и онеправданите митр. Неофит Видински се превръща в контрапункт на бездушието, бездействието, апатията и става българският пример за добротворец на двадесетото столетие.

Във филма участват: Видински митр. Даниил, Белоградчишки еп. Поликарп, ставроф. ик. Йордан Василев, пръв изследовател на делото на митр. Неофит, прот. Александър Лашков, проф. Вили Лилков, проф. Момчил Методиев, Цветомира Антонова, доц. д. н. Красимира Петкова, Вера Жекова и актьорът Николай Антонов.

Личността, делото и приносът на Видинския митрополит Неофит за Българската православна църква все още са между страниците на архивите. Време е благите му думи и добрият му пример да достигнат до съвременните българи, за да ги трогнат и привлекат да продължат делото му, делото на добротвореца…

Документалният филм е доброволен проект на екипа на Двери в памет на митр. Неофит Видински. Сценарист е Цветомира Антонова, оператор Стефка Борисова, режисьор Полина Спирова.

Повече за живота на митр. Неофит може да прочетете в статията на Цветомира Антонова „Митрополит Неофит Видински – живот в служение на малките Христови братя

Източник: https://dveri.bg/

Свързани публикации:

Забележителни български духовници и подвижници на благочестието

Духовно-просветно и обществено дело на българската Църква – минало, традиции и настояще

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *