Предстои публична лекция в чест на св. Николай Велимирович

Православната богословска семинария „Свети Тихон“ в Южен Ханаан, Пенсилвания, наскоро обяви стартирането на годишна лекция в чест на на св. Николай (Велимирович).

Встъпителната лекция „Св. Николай: Късните му години“, ще бъде проведена на 23 март от Негово Преосвещенство епископ Иреней (Добриевич) от Източноамериканската епархия на Сръбската православна църква.

Св. Николай Велимирович

Свети Николай е един от най-великите светци на 20 век. Известен като „новият Златоуст“ заради своите проницателни проповеди, той носи много утеха на страдащата Сръбска църква през годините на Втората световна война. Самият той също е подложен на страдания, след като е изпратен за две години в концентрационния лагер Дахау.

Свети Николай служи и на църквата в Америка. Живял е в манастира „Свети Тихон“ от 1951 до 1956 г. и е преподавал в семинарията, на която е и ректор през учебната 1955-1956 г. Именно в сградата на семинарията „Свети Тихон“ този колос на Православието се преставя в Господа на 18 март 1956 г. при съмнителни обстоятелства. Параклисът на семинарията е посветен на неговата памет.

Епископ Ириней е възпитаник на семинарията „Свети Тихон“, където написва и своята дисертация на тема „Епископ Николай Велимирович: Мисията му в Америка от 1921 г. “.

Лекцията ще бъде предавана на живо на страниците на семинарията в YouTube и Фейсбук.

Началото е в 19:00 ч. източно време.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации:

Светила на Православието през XIX – XX в.: Св. Николай Велимирович (1881 – 1956)

Пази вярата си, българино брате! – от св. Николай Велимирович (1939 г.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *