Конференция за учители „Приобщаващо образование“

Конференция за учители „Приобщаващо образование“
13 Декември 2014 13:00
Приемна зала
Събитието се организира от катедра „Социална работа“ по проект №180 – УФ, „Научни изследвания“.
В първата част на Конференцията ще се представи и дискутира изграждането на български модел на приобщаващо образование, както и ще се проследи извървения път в Шотландия, Ирландия и САЩ.

Във втората част на деня гостите ще имат възможност да се включат в тематични групи, за да почерпят примери за добри практики и опит на свои колеги от цялата страна, както и да споделят свои собствени постижения.
ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА
13 декември 2014
Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

08.30 – 09.00: Регистрация
9.00 – 09.15: Откриване на конференцията
09.15 – 09.45: Ива Бонева, Център за приобщаващо образование: Защо приобщаващото образование е образованието на 21 век и как работи моделът Едно училище за всички
09.45 – 10.00: проф. д-р Дъглас Чийни, Вашингтонски университет, Сиатъл: Как да приобщим всички – видео
10.00 – 10.50: д-р Джон Рейвънскрофт, Единбургски университет: Приобщаващото образование в Шотландия и как да екипираме учениците със знания и умения за 21 век – представяне и дискусия
10.50 – 11.20 Кафе пауза
11.20 – 12.10: д-р Джер Сканлън, Дъблински университет: Да бъдеш учител в 21 век- представяне и дискусия
12.10 – 13.00: проф. д-р Силвия Николаева, Софийски университет „Св. Климент Охридски”:Приобщаващото образование в България – извървени и оставащи пътища
13.00 – 14.00: Обяд
14.00 – 16.00 Работа по групи – дискусия и споделяне на добри практики в следните панели:
1.„Закрила и безопасност на най-уязвимите деца в училище”
Тази сесия е насочена към повишаване на чувствителността към безопасността на децата в училище и най-вече закрилата на най-уязвимите ученици. Ще набележим местата, където биха могли да съществуват рискове за децата и ще изясним конкретните роли и отговорности. Освен това, ще предложим инструмент за саомооценка и практични начини да разработим процедури и политики за безопасност.
2. „Работа на училищните екипи”
Най-голямото предизвикателство пред училището е да посрещне нуждите на всички, които се обучават в него. Прeди всичко е важно участниците в екипа да се обединят около обща цел в името на детето и да я следват, като регулярно си подават обратна връзка и предприемат необходимите действия.
3. „Управление на класната стая”
Позитивната атмосфера в класната стая, справянето с нежеланото поведението и ангажирането на учениците като активни участници в процеса на ученето са част от темите, които ще дискутираме в тази сесия.
4. “Споделяне и развиване на добри практики при работа с родители“
Всички ние като специалисти, учители, ръководители на екип, който е ангажиран и заинтересован от добруването на децата в училище, разбираме важността на работата и общуването с родителите. Често добрите ни практики свързани с това общуване остават несподелени и неизговорени с колегите и заинтересованата общност, ето защо Workshop “Споделяне и развиване на добри практики при работа с родители“ ще се опита да бъде място, където опитът и идеите ни ще срещнат тези на колегите.
5. „Детско участие”
Принципът за участие на децата е основен за философията на Конвенцията на ООН за правата на децата. Участието насърчава младите хора да бъдат въвлечени в процесите и да поемат отговорност. То им помага да замислят и осъществяват проекти и инициативи, чрез които да изразят своето мнение и да влияят на политиката и практиките отнасящи се до тях.
6. „Приобщаваща класна стая“
Класната стая е мястото, където децата ще прекарват голяма част от времето си, затова е важно да се чувстват уютно и безопасно в нея.Ако детето се чувства представено, прието и оценено в своя клас и в своята класна стая, то ще реагира на предизвикателствата в учебния процес с повече спокойствие, а от там и общата атмосфера ще се запази спокойна и подкрепяща.

Моля имайте предвид , че местата са ограничени. Участието ще бъде гарантирано според реда на записването.
16.00 – 17.00: Обобщение на работата в групи
*Организаторите не покриват разходите за транспорт и настаняване.
*Участието в конференцията е безплатно

Регистрирайте за конференцията тук: http://priobshti.se/content/registraciya-za-konferenciya-priobshtavashto-obrazovanie-obrazovanie-na-21-vek
Източник: http://cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl
https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *