Изложба „Многото пътеки към морската история“, Военноморски Музей, Варна

Военноморският музей – филиал на Националния военноисторически музей, представи в навечерието на Никулден постъпленията в музея от последната година. От повече от 600 нови единици, влезли във фондовете през този период, във витрините може да се видят 120 отличия, униформи, лични вещи, навигационно и хидрографско оборудване, картини, снимки, документи. Присъстващи дарители споделиха историята на отделни предмети, свързани с лични биографии и исторически събития. Интерес предизвикаха находките от морското дъно, които са част от работата на Военноморския музей и Вoенноморските сили по съвместен проект, посветен на 100-годишнината от Първата световна война: подводно проучване за идентифициране и локализиране на плавателните съдове, жертви на войната в наши води. Това са части от оборудването на потопения през 1916 г. пристанищен влекач „Варна“. Тук е и винтът на първата българска подводница, чиито останки са открити на морското дъно през 2010 г. Директорът на музея – д-р Мариана Кръстева, връчи на дарителите свидетелства за дарение, а на командването на ВМС – грамота, в знак на признателност за приноса им в опазване на морското историческо наследство на България. Изложбата ще остане в зала „Морски сговор“ до 31 януари 2015 г

За Музея:
Военноморският музей – Варна е от най-старите културни институции в България. Неговото начало е поставено през 1883 г., когато руски офицери в Дунавската флотилия предлагат да се създаде подобен музей. През 1991 г. част от специалистите, свързани с дейността на музея дават началото на инициатива за създаване на Национален морски музей – Варна. Те създават сдружение „Национален морски музей – Варна“. За кратко време са набрани средства и е осигурена зала за експозиция, на ул. „Н. Й. Вапцаров“ № 10, посветена на гражданските морски дейности. На 8 август 1993 г., на площ от 360 кв. м. е открит Музея на морското стопанство, като втора експозиция на Военноморския музей. В нея са показани експонати от развитието на пристанищата, корабоплаването, корабостроенето и кораборемонта, курортното дело, морски спортове и др. През 2003 г. сградата на Музея за морско стопанство е приватизирана и фондовете му са преместени временно във Военноморския музей. През 2004 г. със заповед на министъра на отбраната за целите на музея е предоставена една от сградите на бившето военно поделение в местността „Почивка“. Започнала е кампания за набиране на средства с цел финансиране на ремонта и устройването на музейната експозиция.
От 1994 г. Военноморският музей членува в Световната организация на морските музеи.
Военноморският музей поддържа две основни експозиции. Едната, посветена на историята на българския военноморски флот, а другата – на водния транспорт. Във фондовете на музея се съхраняват над 100 000 музейни експоната, разпределени в 15 сбирки. Фотонегативният фонд на музея притежава над 3000 филма.
Експозицията обхваща 416 кв. м. площ в 12 зали. Тя включва най-богатата колекция на корабни модели у нас, колекции от мини, котви, оръдия, отличия (ордени и медали), униформи, художествени произведения и др. Оформя се и паркова експозиция с колекции военноморска техника. През 1957 г. в специално бетонно корито е поставен най-ценният музеен експонат торпедоносец „Дръзки“ – герой от Балканските войни. Историята на флота се проследява чрез музейните експонати, снимки и документи от древността до наши дни. Освен това са показани три военни кораба, яхтата „Кор Кароли“ на капитан Георги Георгиев – първият българин обиколил самостоятелно света, два вертолета от Вертолетната ескадрила на ВМС и много други. (Източник: http://varnaculture.bg/ ; http://varnainfo.bg/)

Контакти:
гр. Варна
бул. „Приморски“ №2
Морската градина
Телефон/факс: 052/ 731 523
Сайт: www.museummaritime-bg.com
https://www.facebook.com/Navalmuseumvarna?fref=ts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *