Изложба на политически карикатури: „25 години безкраен преход“, Музей на социалистическото изкуство

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
ВЕСТНИК „СТЪРШЕЛ“
СЕКЦИЯ „КАРИКАТУРА“ КЪМ СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

25 години безкраен преход

Откриване на 11 декември 2014 г. (четвъртък) в 18.00 часа
Музей на социалистическото изкуство

Изложбата „25 години безкраен преход“ представя карикатурната история на България за последните 25 години.
Ще бъдат показани 146 карикатури от 24 автори, които са рисувани и вече публикувани и са автентично свидетелство за годините на прехода. По запазените оригинали личат следи от поправки, редактиране, указания към печатницата, уточнения и допълнения.
Повечето от карикатурите са публикувани във в. „Стършел”, но много от рисунките са видели бял свят и на страниците на централните всекидневници – „24 часа”, „Труд”, „Преса”, „Новинар”, „Монитор” и др.
Впечатляващо е, че карикатуристите, рисували по горещи, злободневни за времето теми, интуитивно са доловили тенденции и процеси, до чието осмисляне професионалните анализатори и коментатори стигат доста по-късно.
В експозицията са включени творби на Георги Чаушов, Велин Андреев, Доньо Донев, Милко Диков, Николай Пекарев, Любомир Михайлов, Ивайло Нинов, Мирчо Мирчев, Ивайло Цветков, Алла и Чавдар Георгиеви, Валери Лютов, Веселин Зидаров, Йовчо Савов, Маргарита Янчева, Михаил Вълканов, Светлин Стефанов, Димитър Томов, Иван Кутузов, Георги Ведроденски-Мортус, Владимир Маринов, Рачо Рачев, Борислав Георгиев, Чавдар Николов.
Подбраните карикатури са от лични архиви на художниците, от частни колекции, както и от архива на в. „Стършел”.
Благодарение на доброто партньорство между в. “Стършел” и Националния музей за българско изобразително изкуство експозицията – карикатурна история на постсоциализма, е представена в Музея на социалистическото изкуство. Провокация за размисъл върху безкрайния ни преход…
Източник: http://www.nationalartgallerybg.org/

За Музея:

Музейният комплекс се състои от парк, изложбена зала и видеозала. Паркът е с площ от 7 500 кв. м. В него са изложени 77 произведения на монументалната скулптура, предимно статуи и бюстове на известни български и съветски комунисти – Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов, Владимир Ленин, Цвятко Радойнов и други социалистически деятели. Има и бюст-паметник на Тодор Живков. Останалите статуи са типични образци на социалистическия реализъм – партизани, червеноармейци, работници и кооператори. Изложбената зала има площ от 550 кв. м. В нея са представени 60 живописни творби и 25 произведения на кавалетната пластика. Във видеозалата се прожектират документални филми от епохата на социализма в България. До нея има и магазин, в който се продават сувенири — автентични предмети от епохата и съвременни артефакти.

Работно време

Лятно работно време 10 – 17.30 часа

Зимно работно време 10 – 17.30 часа

Адрес София 1756, кв. „Изгрев“, ул. Лъчезар Станчев №7

Телефон 00359 2 9021802, 00359 879 834049, 00359 879 834031

Сайт http://www.nationalartgallerybg.org

Източник: http://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *