Националeн Археологически Институт с Музей при БАН, София

Временни изложби:
След големия успех на изложбата, посветена на детските игри и играчки в античността, представена в Националния археологически музей в София, както и в Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“ в гр. Септември, от началото на ноември 2014 г. експозицията може да бъде видяна в Регионален исторически музей – Благоевград. Откриването ще се състои на 4 ноември (вторник) от 11:00 часа.
Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и включва експонати, съхранявани във фондовете на НАИМ при БАН, както и от музеите в Созопол, Несебър, Варна, и Велико Търново.
Експозицията представя игри и играчки от класическата, елинистическата и римската епохи, много от които продължават да са популярни и до днес в различни части на света. Изображения върху атически рисувани съдове, сведенията на античните автори, както и откритите при археологически разкопки играчки: дрънкалки, кукли, ашици и теракоти представят света на децата и техните игри.
Експозицията може да бъде посетена до 31.01.2015 г.

За Музея:
Разположен в една от най-старите запазени сгради в София, наричана Буюк (Голямата) джамия, вече 110 години музеят привлича внимание в центъра на столицата и я оживява като едно от най-престижните й културни средища. Днес Археологическият музей е истинска музейна съкровищница, чиито богатства надхвърлят 450 000 експоната. Стотици безценни скулптури, надгробни паметници, релефи, бронзови статуетки, цветни керамични съдове, монети, златни и сребърни украшения и бижута са разпределени в 4 основни изложбени зали: Праистория, Трезор, Централна и Средновековие. (Източник: http://www.sofiabook.com/)
Адрес: ул. Съборна, 2
Местоположение: Център
тел: 02 988 24 06
сайт: http://www.naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *