13 януари – 9 февруари: изложбата „Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. от фонда на Регионален исторически музей – Шумен“ гостува в Генерал Тошево

„Изложбата „Въоръжение от I хилядолетие пр. Хр. от фонда на Регионален исторически музей – Шумен“ гостува в Генерал Тошево. Поводът за това гостуване е отбелязването на 55-годишнината от обявяването на населеното място за град.
Колекцията е една от най-богатите в страната – наброява близо 4 000 единици и е плод на дългогодишната дейност на музейните специалисти. Голяма част от материалите са постъпили в резултат на археологически разкопки на селища и некрополи на територията на Шуменска област.
Въоръжението – нападателно и отбранително, впечатлява с голямото си разнообразие. Личи влиянието на съседните народи, преосмислено от местните воини и майстори. Вижда се високото професионално майсторство на траките, особено в защитното въоръжение от с. Кълново, мечовете и копията от с. Драгоево.
Нападателното въоръжение е представено от криви ножове, акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели. Правят впечатление откритите калъпи за отливане на бронзови стрели, показващи едно засилено производство на въоръжение от местните майстори.
От предпазното въоръжение са представени бронзови и железни шлемове, ризници и нагръдници.“
Гостуващата изложба ще остане в Генерал Тошево до 9 февруари.“

Източник и снимка: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *