19 януари – Тоталитаризмът от първо лице. Дискусия за документалната поредица „Отворени досиета“


„Тоталитаризмът от първо лице. Дискусия за документалната поредица „Отворени досиета“
19.01.2015 г., 16:20 часа
В рамките на семинар „Знания за ПР практици и журналисти“
Корпус 2, зала 111

Организатор:
департамент „Масови комуникации“

Дискутанти:
Христо Христов
Катя Атанасова
Димитър Коцев Шошо

Модератори:
гл. ас. д-р Евелина Христова
Жюстин Томс

Участници:
студенти и преподаватели от департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет

От 7-ми януари в ефира на БНТ1 се завръща документалната поредица „Отворени досиета”. Шестте филма, продуцирани от обществената медия, предизвикаха силен зрителски интерес и това е причината те да бъдат излъчени отново. Проектът разказва за годините на тоталитаризма през личната история на няколко политически затворници. Зрителите ще видят отново едни от малкото живи бивши лагеристи. Филмът, посветен на живата памет за лагерите в началото на режима – Петко Огойски беше излъчен на 7 януари. Той е писател и общественик, депутат в 7-то Велико Народно събрание. На 9 януари (19:15 часа) следва разказът на Алфредо Фосколо.

Другата седмица зрителите ще видят отново историите на Георги Саръиванов (12-ти януари; 19:15 часа), Катрин Макаров (13-ти януари; 19:15 часа), Георги Заркин (14-ти януари; 19:15 часа) и Халил Расим (16-ти януари 19:15 часа).
Обществените реакции, предизвикани от поредицата на БНТ, дадоха повод за нови дискусии по темата. Първата от тях е на 19 януари в Нов български университет.

Авторът на документалната поредица „Отворени досиета“ Христо Христов разказва, че е избрал героите си сред тези хора, които е наблюдавал как четат досиетата си в читалнята на Комисията по досиетата. „Това са хора, които съм отразявал като журналист на поклоненията на жертвите на комунизма на 1 февруари. Тези хора могат да бъдат видяни в Белене, на лагера в Ловеч. Идеята беше да избера такива герои, които да обобщават образите през различните десетилетия на комунизма – от лагерите в края на 40-те до 80-те години с Възродителния процес и с въдворяването на български граждани-мюсюлмани отново на Белене. Постарал съм се да има различни представители на този 45-годишен период“.

Димитър Коцев – Шошо е автор на романа „Лора от сутрин до вечер“; режисьор на филма и на „Другата България“, бТВ; режисьор на много ТВ реклами и концерти, както и на Годишните музикални награди на Телевизия ММ. Освен това е бивш преводач… бивш готвач… бивш пушач… Димитър Коцев–Шошо, който е и преводач от английски на автори като Труман Капоти, казва, че ако е научил нещо от това, то е дисциплината при изразяването и точността при подбирането на думите.

Катя Атанасова е родена в София. Завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска програма „Културни и литературни изследвания“ в Нов български университет. Била е преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капитал“, после и редактор в същия вестник, както и редактор в „Литературен вестник“. Водила е авторско предаване за градска култура „Рефлексия“ в радио Франс Интернационал. Била е главен редактор на списание EGO, както и на Bulgaria Air Inflight Magazine.“
Източник: http://news.nbu.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *