20 януари – представяне на книгата „Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие“

„На 20 януари 2015 г. от 11:00 часа в Общинска библиотека в железничарския град ще бъде представена новата книга на Горнооряховския музей „Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие“. Нейното издаването има за цел да запознае читателите с археологическото наследство на територията на общината, както и да ги провокира към търсене и опознаване на следите от миналото. Изданието е част от множеството предвидени мероприятия, свързани с тазгодишното честване на 145 години град Горна Оряховица. Темата на книгата е вдъхновена от подновяването на археологическите разкопки на крепостта Ряховец. Очаква се проучванията да започнат през лятото на 2015 година като средства ще бъдат осигурени от Община Горна Оряховица и Министерство на културата. Задвижена е и процедура за получаване на статут на обекта, като се очаква той да бъде отнесен към категория „национално значение“.
„Регионът на Горна Оряховица от неолит до средновековие“ е едно интересно четиво, в което са представени резултатите от редовни археологически разкопки, сондажни проучвания и теренни издирвания. Читателят ще се запознае с откритите структури и материали от неолитното селище в района на Гимназията, късноантичната и средновековната крепост Ряховец, късносредновековните некрополи от с. Янтра и редица други обекти. Ще се докосне до редица паметници, част материалната култура на отминалите епохи – праистория, античност и средновековие, като ще опознае по-отблизо живота на предците ни.
Пречупена през погледа на археологическата наука, тази книга е предназначена за широк кръг от читатели, интересуващи се от най-ранната история на региона.“
Източник: http://www.velikotarnovo.utre.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *