5 февруари – изложба „150 години Русенска община“


„Устав на Русенската българска църковна народна община” от 1865 година и личното досие на Кирил Старцев са едни от най-ценните документи, показани в изложбата „150 години Русенска община“. Тя ще бъде официално открита в четвъртък, 5 февруари от 11.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
Приемайки датата 6 февруари 1865 г. като начална за създаването на Русенската община, организаторите на експозицията проследяват нейното историческо развитие през годините до днес. В нея могат да се видят документи, снимки, книги и публикации от периодичния печат от фондовете на Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
Идеята на изложбата е да представи Русенската община не само като орган на местното самоуправление с нейните протоколи, решения, заповеди, а и един по-различен поглед към темата, защото Русенската община това са и улиците, и търговците, занаятчиите, и Русенският общински театър, Библиотеката и Общинската духова музика.
Документите и материалите са разделени на два основни периода: Българската църковна народна община в Русе от 1865 до 1878 г. и Русенската община през периода на новата и най-новата ни история – 1878-1944, 1944-1989 и след 1989 г.“
Събитието е съвместна инициатива на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Русе.
Източници и снимка:
http://www.libruse.bg/
http://www.arenamedia.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *