4 февруари – Изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“


„На 4 февруари 2015 г. от 13:00 – в Югозападния университет „Неофит Рилски“ (във фоайето на УК1) ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Изложбата гостува по покана на Факултета по изкуствата и Судентски съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.
Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки“ и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим. До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така и в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян (България).
Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.
Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на баба си, питал е, а после е слушал с интерес историята за хората, които са изобразени… Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях – десетки или стотици истории… И колко често такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо.“
Източник и снимка: http://www.cross.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *