3 февруари – документална изложба „Желязната завеса“ – България.


„На 3 февруари 2015 г. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше официално открита документалната изложба „Желязната завеса“ – България.
Организатори: Възпоменателната библиотека за почитане на жертвите на комунизма, Берлин и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”
„Експозицията проследява затварянето на границите на България към страните от свободния свят, въведената организация на охраната по съветски образец, различните технически съоръжения за контрол и възпрепятстване, създаването на агентурна мрежа сред население, пропагандата и възпитаването на ненавист към свободния демократичен свят и към тези, които са се опитвали да избягат от „социалистическия лагер”, както и на сътрудничеството между Щази и ДС за следенето на посещаващите България граждани на ГДР и др. Значително внимание в изложбата се отделя на изграждането и поддържането на южния сектор на „Желязната завеса” по българските граници, съдбата на опиталите се да избягат от системата чрез нелегално й преминаване, както и нейното въздействието й върху живота и социалната характеристика на местното население, стопанския упадък и отрицателните демографски процеси в граничната зона.

Българската граница, която в миналото е била част от „желязната завеса”, днес има нови функции, да бъде стабилна външна и вътрешна граница на обединена Европа. В българското общество темата за българската границата като „желязна завеса” още не е достатъчно осветлена като репресия и като ограничаване и нарушаване на основните човешки права по време на тоталитарния режим. Разкриването на истината за „Желязната завеса”, като и на ролята й за изолация на българското общество от ценности на свободния демократичен свят, е стъпка към осмислянето на близкото минало.”

В изложбата са включени и четири картини от цикъла „Желязната завеса” на художничката Фанна Коларова. Тя е един от авторите на проект, заедно с Стоян Райчевски, и Александър Байлфус. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 27 февруари 2015 г.

Встъпителните думи при откриването бяха на проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека. Доц. д-р Мартин Иванов, секретар по Култура, образование и национална идентичност на Президента на Републиката, прочете поздравителен адрес от г-н Росен Плевнелиев. За значението на изложбата говориха г-жа Дора Макариева от Посолството на Германия в София по поръчение на министър съветник Колб, както и д-р Марко Арндт, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” в София. Стоян Райчевски представи подробно нейното съдържание и посланията, които тя носи и трябва да предаде на публиката.“
Източник: http://www.nationallibrary.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *