5 февруари – изложба „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“ в Казанлък


Експозицията „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки в древността“ идва в Исторически музей „Искра“ в Казанлък от Националния археологически институт с музей при БАН. Тя е част от програмата, посветена на децата, която чрез игрите ни пренася в света на детето в древността. Изложбата представя игри и играчки от класическата, елинистичната и римската епохи, много от които продължават да са популярни и до днес в различни части на света. Изображения върху атически рисувани съдове, сведенията на античните автори, както и откритите при археологическите разкопки играчки – дрънкала, кукли, ашици и теракоти представят света на децата и техните игри. Изложбата включва експонати, съхраняване във фондовете на НАИМ, както и в музеите в Созопол, Несебър, Варна и Велико Търново.
Игри, изобразени върху древногръцки съд, ще оживеят пред очите на посетителите чрез кратка анимация. Топки, направени от плат, както и кукла, конче на колелца, йо-йо и пумпал, изработени от дърво специално за изложбата, ще дадат възможност на посетителите да се докоснат до някои от играчките, популярни през античността.
Една от целите на изложбата е да предизвика у младите хора траен интерес към историята и археологията, като представи по един увлекателен начин светът на игрите през отминалите епохи. И въпреки че изложбата е насочена към детската публика, тя няма да остави равнодушни и по-възрастните поколения.
Източник и снимка: http://www.cross.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *