17 февруари – Семинар „Изследователска работилница. Мобилност. Миграции. Култури“ с доклад на доц. д-р Сергей Пачев на тема: „ИСТОРИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕД НА МИГРАЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА ТАВРИЯ“


„На 17 февруари (вторник) от 16. 00 часа в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ул. „Московска“ 6А, ет. ІІ, ще се проведе среща в рамките на семинара „Изследователска работилница. Мобилност. Миграции. Култури“.
На срещата гост ще бъде доц. д-р Сергей ПАЧЕВ от Мелитополския държавен педагогически университет – гр. Мелитопол, Украйна, който ще представи доклад на тема: „ИСТОРИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕД НА МИГРАЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА ТАВРИЯ“
* * *
Една от посоките на мигриране на българско население през ХІХ в. е районът на Северна Таврия (Приазовието). В периода 1861-1863 г. тук се образува нов ареал за разселване на българите в пределите на Южна Украйна, нова локална (териториална) група от българския етнос. За изминалия от тези събития век и половина изследователите са се обръщали от различни позиции към проблема, формирайки достатъчно противоречивия му образ в историографията и общественото съзнание. Необходимостта от създаване на по-обективна и цялостна картина на преселването на българите в Приазовието изисква предварителна систематизация и историографски анализ на всички научни изследвания по темата.
В доклада ще бъдат представени различните мнения и етапите в развоя на историографските изледвания по въпроса.
На срещата доц. С. Пачев ще представи и последните издания от научната поредица „Българите от Северното Приазовие: история, език и култура“.
Източник: http://iefem.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *